Skip to main content

MAKLUMAN | PENANGGUHAN PROGRAM KPIPM FASA 2


MAKLUMAN | PENANGGUHAN PROGRAM KPIPM FASA 2

Unit Penerangan dan Penerbitan KPIPM sesi 2020/2021


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Firman Allah S.W.T :

يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman di antara kamu, dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan ugama (dari kalangan kamu) - beberapa darjat. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang kamu lakukan.

[ Surah Al-Mujadalah, Ayat 11 ]

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang telah mengurniakan kepada kita nikmat Iman dan Islam serta menjadikan kita sentiasa dalam naungan-Nya. Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir (KPIPM) merupakan sebuah kesatuan yang menaungi anak-anak Perak di Mesir sejak tahun 1964. Kesatuan ialah sebuah keluarga yang sentiasa berperanan dalam menjaga kebajikan ahli dalam segenap aspek. Selain itu, bertepatan dengan ayat al-quran dari Surah Al-Mujadalah, KPIPM sentiasa menitikberatkan kemenjadian ahli dalam aspek akademik. 

Sedia maklum, pihak Universiti Al-Azhar telah mengumumkan tarikh bagi pelaksanaan imtihan bagi fasa yang kedua secara rasmi. Oleh itu, KPIPM telah memutuskan bahawa penangguhan semua program di peringkat KPIPM bermula 16 Mei 2021 melainkan program yang berbentuk ilmiah, motivasi dan tarbiah. 

Hal ini bagi memberi peluang kepada mahasiswa/wi membuat persediaan yang rapi bagi menghadapi imtihan yang terdekat ini. 

Peringkat kami mengharapkan semua ahli dapat membuat persediaan dengan sebaiknya, bertungkus lumus serta berusaha  mengulangkaji pelajaran, menghadiri kelas tutorial dan sebagainya bagi memperoleh kejayaan yang cemerlang di dalam peperiksaan.

Disamping itu, pihak KPIPM berharap agar mahasiswa/wi sentiasa menguatkan hubungan dengan Allah S.W.T dan memperbanyakkan doa sesama kita yang merupakan kunci-kunci kejayaan bagi seorang individu muslim. Pihak KPIPM juga berharap agar anak-anak Perak dapat menjaga kesihatan dan keselamatan sepanjang tempoh menghadapi peperiksaan.

Akhir sekali, marilah sama-sama kita berdoa kepada Allah agar segala usaha dan amal yang kita lakukan diterima oleh Allah seterusnya menatijah keputusan yang terbaik bagi imtihan ini. Doakan juga segala ilmu yang dipelajari diberkati oleh Allah dan kita dapat mengamalkannya sampai bila-bila serta mampu membimbing masyarakat ke jalan yang Allah redhai. Semoga kejayaan yang diperoleh menjadikan kita bertambahnya ketakwaan kepada Allah S.W.T.

Siiruu 'Ala Barakatillah

Ammar Rushdi bin Jamaluddin

Yang Dipertua

Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir sesi 2020/2021


#KPIPMkeluargakita

#BersamaBersatuJayakanUsulKPIPM

#BersamaBersatuJayakanPembawaanKPIPM 

#BersamaMenjayakanKempenMohNajahBersama 


BERILMU, BERAMAL, IKHLAS

"MEMURNIKAN PEMIKIRAN, MELESTARIKAN KESATUAN"

Comments

Popular posts from this blog

Kaifiat Solat Sunat Hifzi Dan Doa Kuat Hafalan

SOLAT SUNAT HIFZI Disunatkan bagi mereka yang ingin menguatkan hafalan mereka, terutama yang menghafal al-Quran (golongan huffaz), agar mengerjakan Solat sunat Taqwiyatul Hifzi.    Kaedahnya : 1. Mengerjakan solat ini empat rakaat, dengan dua kali tahiyat akhir. 2. Mengerjakan pada malam Jumaat, sebaik-baiknya pada sepertiga malam. 3. Mengerjakannya 3, 5 atau 7 malam Jumaat secara berturut-turut. 4. Membaca pada rakaat pertama : SURAH YAASIN. 5. Membaca pada rakaat kedua : SURAH AD-DUKHAN. 6. Membaca pada rakaat ketiga : SURAH AS-SAJADAH. 7. Membaca pada rakaat keempat : SURAH AL-MULK. 8. Setelah selesai solat, bacalah doa tersebut.          Doa Kuat Hafalan اللَّـهُـمَّ   إنـِّـي  أَسْــأَلـُكَ  بِـأَنِـّي  أَشْــهَـدُ  أَنـَّكَ  أَنـْتَ  الله ُ  الأَحَــدُ  الـصَّـمَـدُ،  الّـذِيْ  لَـمْ  يَـلِـدْ،  وَلَـمْ يُـوْلَـدْ،  وَلَـمْ  يَـكُـنْ  لَـهُ  كُـفُـوًا  أَحَــدٌ. الَّلـهُـمَّ  صَـلِّ  وَسَـلِّـمْ  عَـلَى  سَــيِّـدِنَـا مُـحَــمَّـدٍ  وَعَـلَ

Gambar : Hasil Pertandingan Sepanduk Sempena Maulidur Rasul 1433H

Konsep Kebajikan Di Dalam Islam

    I slam amat menitik beratkan konsep kebajikan dalam menghayati cara hidup yang sebenar dan sempurna berkait rapat dengan kehidupan bermasyarakat, iaitu konsep tanggungjawab sosial sesama manusia yang mana sikap mengambil berat diantara satu sama lain sebagaimana hadith Rasulullah .S.A.W yang bermaksud:  “Sesiapa yang tidak mengambil berat di atas urusan orang muslimin maka bukanlah dia dari kalangan mereka. Dan sesiapa yang pada pagi hari mengutamakan perkara selain daripada agama Allah maka bukanlah dia daripada golongan orang yang diredhai Allah”  (Riwayat at-Tabarani)