Skip to main content

LAPORAN | PROGRAM IHYA' TARBAWI RAMADAN 2021 (IHTIRAM'21)

 

KAHERAH – Ihya' Tarbawi Ramadan 2021 (IHTIRAM ’21) anjuran Biro Dakwah dan Tarbiah & Biro Pelajaran Dan Ilmiah , Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir sesi 2020/2021 bertemakan “Tarbiah Ramadan, Membentuk Ketakwaan” yang diadakan di Baitul Rahman dan kediaman ahli masing-masing.

   Program IHTIRAM ’21 pada kali ini bermula pada 29 Syaaban sehingga 28 Ramadan 1442 Hijrah bersamaan 11 April sehingga 10 Mei 2021 Masihi. Walau bagaimanapun, IHTIRAM ’21 pada kali ini dijalankan agak sedikit berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya berikutan ujian wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia membataskan pelaksanaan aktiviti berbentuk perkumpulan.

   Objektif utama program IHTIRAM ’21 dianjurkan adalah bagi menjana pembinaan thaqafah dan nilai rohani mahasiswa/wi Perak melalui pentarbiahan madrasah Ramadan. Meningkatkan penghayatan ukhuwah islamiah dalam kalangan ahli KPIPM. Memperkukuh aspek kebajikan kepada anak-anak Perak & warga tempatan. Alhamdulillah dengan izin Allah SWT, IHTIRAM ’21 pada kali ini telah berjaya merancang, menyusun dan melaksanakan pelbagai aktiviti-aktiviti yang sesuai bagi semua mahasiswa dan mahasiswi di bulan Ramadan dengan mengikut norma baharu.

   Tirai program Ihya Tarbawi Ramadan 2021 (IHTIRAM ’21) dibuka dengan majlis perasmian program yang disempurnakan oleh AF Ustaz Abdul Hadi bin Abd Razak, Setiausaha Kedua (Hal Ehwal Agama) Kedutaan Besar Malaysia Kaherah pada 12 April 2021, Isnin, 4.30 petang yang diadakan secara langsung di laman rasmi Facebook Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir.

   Antara aktiviti-aktiviti IHTIRAM ’21 yang dapat dilaksanakan pada kali ini ialah syantah Ramadan, agihan iftar, pertukaran juadah dan tadarus al-Quran.

   Selain itu, IHTIRAM ’21 juga telah berjaya melaksanakan beberapa aktiviti mingguan seperti Ribat Sufi, Raudhatul Muttaqin, Tafaqquh an-Nisa’ dan Kembara Sahur. Kembara Sahur mempunyai kelainan berbanding Ramadan sebelumnya iaitu rumah sewa yang menyertai kembara sahur ini bersahur di rumah sewa ahli yang lain pada setiap hari Jumaat.

   Pihak program mengambil manfaat melalui media massa dengan mengadakan pengisian-pengisian berbentuk poster, video fazakkir dan menyarankan kepada semua ahli untuk menonton siaran langsung Ribat Sufi yang diadakan pada setiap hari Khamis di Laman KPIPM. Pengisi yang dijemput khas dari Malaysia  merupakan mantan ahli KPIPM.

   Seterusnya, IHTIRAM ’21 juga ada melaksanakan aktiviti bulanan seperti menyediakan edaran iftar kepada ahli-ahli yang tinggal di wisma
dan diagihkan kepada rumah ahli yang tinggal di sabiek, asyir, darasah dan rabaah.

   Pada kali ini, Ihya Tarbawi Ramadan (IHTIRAM ’21) melabuhkan tirai dengan Majlis Khatam al-Quran secara langsung di Laman KPIPM sebagai aktiviti terakhir IHTIRAM’21 yang berlangsung pada 10 Mei 2021 selepas solat sunat tarawih. Majlis dimeriahkan lagi dengan tayangan video pemenang pertandingan serta video penutup IHTIRAM’21.

   Mudah-mudahan objektif utama program yang dianjurkan iaitu menjana pembinaan thaqafah dan nilai rohani mahasiswa/wi Perak melalui pentarbiahan madrasah Ramadan tercapai. . Semoga melalui pelaksanaan aktiviti-aktiviti IHTIRAM ’21 pada kali ini dapat mengukuhkan lagi ukhuwah antara ahli KPIPM dan merealisasikan pembawaan dan usul KPIPM.

Disediakan oleh:
DANIAL ISKANDAR BIN  ZAINI,

Setiausaha (Promosi) Ihya Tarbawi Ramadan 2021 (IHTIRAM ’21),
Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir 2020/2021.
Comments

Popular posts from this blog

Kaifiat Solat Sunat Hifzi Dan Doa Kuat Hafalan

SOLAT SUNAT HIFZI Disunatkan bagi mereka yang ingin menguatkan hafalan mereka, terutama yang menghafal al-Quran (golongan huffaz), agar mengerjakan Solat sunat Taqwiyatul Hifzi.    Kaedahnya : 1. Mengerjakan solat ini empat rakaat, dengan dua kali tahiyat akhir. 2. Mengerjakan pada malam Jumaat, sebaik-baiknya pada sepertiga malam. 3. Mengerjakannya 3, 5 atau 7 malam Jumaat secara berturut-turut. 4. Membaca pada rakaat pertama : SURAH YAASIN. 5. Membaca pada rakaat kedua : SURAH AD-DUKHAN. 6. Membaca pada rakaat ketiga : SURAH AS-SAJADAH. 7. Membaca pada rakaat keempat : SURAH AL-MULK. 8. Setelah selesai solat, bacalah doa tersebut.          Doa Kuat Hafalan اللَّـهُـمَّ   إنـِّـي  أَسْــأَلـُكَ  بِـأَنِـّي  أَشْــهَـدُ  أَنـَّكَ  أَنـْتَ  الله ُ  الأَحَــدُ  الـصَّـمَـدُ،  الّـذِيْ  لَـمْ  يَـلِـدْ،  وَلَـمْ يُـوْلَـدْ،  وَلَـمْ  يَـكُـنْ  لَـهُ  كُـفُـوًا  أَحَــدٌ. الَّلـهُـمَّ  صَـلِّ  وَسَـلِّـمْ  عَـلَى  سَــيِّـدِنَـا مُـحَــمَّـدٍ  وَعَـلَ

Gambar : Hasil Pertandingan Sepanduk Sempena Maulidur Rasul 1433H

Konsep Kebajikan Di Dalam Islam

    I slam amat menitik beratkan konsep kebajikan dalam menghayati cara hidup yang sebenar dan sempurna berkait rapat dengan kehidupan bermasyarakat, iaitu konsep tanggungjawab sosial sesama manusia yang mana sikap mengambil berat diantara satu sama lain sebagaimana hadith Rasulullah .S.A.W yang bermaksud:  “Sesiapa yang tidak mengambil berat di atas urusan orang muslimin maka bukanlah dia dari kalangan mereka. Dan sesiapa yang pada pagi hari mengutamakan perkara selain daripada agama Allah maka bukanlah dia daripada golongan orang yang diredhai Allah”  (Riwayat at-Tabarani)