Skip to main content

Perasmian Tok Sagor Meriah


KAHERAH, 18 JULAI - Program Perkampungan Tok Sagor adalah salah satu program mega KPIPM yang berbentuk hari keluarga. Ia berkonsepkan ukhuwah dengan menggunakan tema "Lestari Ukhuwah Injeksi Mahabbah", pada tahun ini.

Hari ini, Program Perkampungan Tok Sagor telah dirasmikan oleh Ustaz Nik Rosdi bin Nik Jusoh selaku Naib Presiden II, Merangkap Lajnah Muhafazah, Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir.

Program bermula dengan alunan zikir munajat yang dialunkan selepas Solat Fardhu Maghrib. Pada jam 9.27 malam, program perasmian dimulakan.

Ia dimulakan dengan alunan Asma' al Husna, Lagu PMRAM dan Lagu Tema yang bertajuk "Akrab Persahabatan".

Ucapan dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Pengarah Program, Ustaz Ibrahim bin Mansor. Kemudian ia disusuli oleh ucapan Yang Dipertua, Ustaz Muhammad Mujahid bin Mohammad Fadzil. Setelah itu, ucapan perasmian disampaikan oleh Ustaz Nik Rosdi yang mewakili Presiden PMRAM.

Gimik perasmian telah disempurnakan oleh beliau. Setelah itu, tayangan multimedia disiarkan dalam masa beberapa minit.

Program perasmian ini tamat pada jam 10.40 malam, dan ahli dihidangkan dengan makan malam.

Program ini turut dihadiri oleh beberapa orang Badan Pengurus, dan AJKT HEWI PMRAM. Turut hadir, Ustazah Samiha binti Abdullah, Naib Setiausaha HEWI selaku HEWI angkat bagi KPIPM.

Yang Dipertua, Ustaz Muhammad Mujahid merasa berbesar hati dengan kehadiran tetamu jemputan, ahli-ahli yang datang dari muhafazah dan adhoc-adhoc pelaksana yang telah bertungkus lumus untuk menjayakan program ini.

Comments

Popular posts from this blog

Kaifiat Solat Sunat Hifzi Dan Doa Kuat Hafalan

SOLAT SUNAT HIFZI Disunatkan bagi mereka yang ingin menguatkan hafalan mereka, terutama yang menghafal al-Quran (golongan huffaz), agar mengerjakan Solat sunat Taqwiyatul Hifzi.    Kaedahnya : 1. Mengerjakan solat ini empat rakaat, dengan dua kali tahiyat akhir. 2. Mengerjakan pada malam Jumaat, sebaik-baiknya pada sepertiga malam. 3. Mengerjakannya 3, 5 atau 7 malam Jumaat secara berturut-turut. 4. Membaca pada rakaat pertama : SURAH YAASIN. 5. Membaca pada rakaat kedua : SURAH AD-DUKHAN. 6. Membaca pada rakaat ketiga : SURAH AS-SAJADAH. 7. Membaca pada rakaat keempat : SURAH AL-MULK. 8. Setelah selesai solat, bacalah doa tersebut.          Doa Kuat Hafalan اللَّـهُـمَّ   إنـِّـي  أَسْــأَلـُكَ  بِـأَنِـّي  أَشْــهَـدُ  أَنـَّكَ  أَنـْتَ  الله ُ  الأَحَــدُ  الـصَّـمَـدُ،  الّـذِيْ  لَـمْ  يَـلِـدْ،  وَلَـمْ يُـوْلَـدْ،  وَلَـمْ  يَـكُـنْ  لَـهُ  كُـفُـوًا  أَحَــدٌ. الَّلـهُـمَّ  صَـلِّ  وَسَـلِّـمْ  عَـلَى  سَــيِّـدِنَـا مُـحَــمَّـدٍ  وَعَـلَ

Gambar : Hasil Pertandingan Sepanduk Sempena Maulidur Rasul 1433H

Konsep Kebajikan Di Dalam Islam

    I slam amat menitik beratkan konsep kebajikan dalam menghayati cara hidup yang sebenar dan sempurna berkait rapat dengan kehidupan bermasyarakat, iaitu konsep tanggungjawab sosial sesama manusia yang mana sikap mengambil berat diantara satu sama lain sebagaimana hadith Rasulullah .S.A.W yang bermaksud:  “Sesiapa yang tidak mengambil berat di atas urusan orang muslimin maka bukanlah dia dari kalangan mereka. Dan sesiapa yang pada pagi hari mengutamakan perkara selain daripada agama Allah maka bukanlah dia daripada golongan orang yang diredhai Allah”  (Riwayat at-Tabarani)