Skip to main content

Hubungan Kerjasama Ini Perlu Diteruskan - YDP

Pimpinan KPIPM bergambar bersama Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak, Dr. Syed Omar bin Syed Sharifuddin selepas mesyuarat bersama pimpinan KPIPM pada 1 Mac lalu.

TAIPING, 18 MAC - KPIPM yang telah ditubuhkan pada 1964 hampir mencecah umurnya selama 50 tahun. Kerjasama yang diadakan bersama pihak Kerajaan Negeri dan Majlis Agama Islam telah tercatat di dalam sejarah KPIPM begitu banyak.

Yang Dipertua KPIPM, Ustaz Khairul Asyraf bin Mohd Khir ketika ditemubual menyatakan bahawa KPIPM sudah lama mencatat sejarah ini dengan begitu gemilang.

"Antaranya ialah, KPIPM adalah Badan Kebajikan Anak Negeri yang pertama ditubuhkan di bumi Mesir, iaitu pada 1964" Katanya.

"Antara kenangan agung KPIPM ialah menerima kunjungan Raja Dr Nazrin Shah ibni Sultan Azlan Muhibbuddin Shah pada tahun 2000" Katanya lagi

Selain itu, KPIPM telah mendapat kemudahan 2 buah bangunan. Bangunan Wisma A telah diusahakan oleh pimpinan KPIPM yang diketuai oleh Dato Syeikh Mohd Nor Mansur al Hafiz ketika itu memegang jawatan sebagai Yang Dipertua Keluarga Pelajar-pelajar Perak Kaherah (KPPK).

"Wisma A telah dirasmikan oleh Menteri Besar Perak ketika itu, Dato’ Seri Haji Wan Mohamad Wan Teh, pada tanggal 1 Julai 1981" Katanya

"Manakala Wisma B pula telah bermula usaha oleh pimpinan KPIPM untuk mendapatkannya seawal 2004/2005 lagi, dan akhirnya ia berjaya diselesaikan pada sesi 2008/2009, di bawah pimpinan Ustaz Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil, YDP KPIPM ketika itu" Katanya lagi.

Beliau berkata "Ia telah dirasmikan oleh Mufti Perak, Dato Seri Harussani Zakaria yang telah berkunjung ke KPIPM bersama Kerajaan Negeri Perak ketika itu"


Yang Dipertua KPIPM, Ustaz Khairul Asyraf bin Mohd Khir

Beliau berkata lagi "Pada saya, Ops Piramid juga merupakan sejarah ulung KPIPM apabila bekerjasama secara langsung dengan Kerajaan Negeri Perak dan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak dalam memberi kebajikan kepada mahasiswa"

"Usaha yang dilakukan oleh KPIPM ini bukanlah hanya diletakkan di atas bahu pimpinan semata-mata, sebaliknya ia perlu mendapat kerjasama daripada semua pihak, terutamanya ahli KPIPM sendiri" Katanya

"Nama keluarga yang digunakan di dalam Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir bukanlah hanya tertera pada nama sahaja, sebaliknya semua ahli KPIPM perlu merasai bahawa mereka itu adalah sebuah keluarga yang mempunyai hampir 700 ahli keluarga" Katanya lagi

Beliau berharap agar kerjasama sesama ahli, pimpinan KPIPM, Kerajaan Negeri dan Majlis Agama Islam dapat digarapkan, dan diteruskan.

"Janganlah kita hanya berkeluarga apabila memerlukan sahaja, sebaliknya berfikirlah untuk memberi. KPIPM memerlukan orang yang memberi.." Katanya mengakhiri temubual tersebut.

Comments

 1. HAFIZUL BIN HAZIQ has left a new comment on the post "PINJAMAN PERIBADI KHUSUS UNTUK ANDA":

  Name::::Hafizul Bin Haziq
  Country:::Malaysia

  Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"
  [[[[Berikut adalah data peribadi saya]]]]
  Country::::::Malaysia
  Name::::::::Hafizul Bin Haziq
  email::hafizulbin365@gmail.com
  Telephone Number:[+60]1123759663
  WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
  e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kaifiat Solat Sunat Hifzi Dan Doa Kuat Hafalan

SOLAT SUNAT HIFZI Disunatkan bagi mereka yang ingin menguatkan hafalan mereka, terutama yang menghafal al-Quran (golongan huffaz), agar mengerjakan Solat sunat Taqwiyatul Hifzi.    Kaedahnya : 1. Mengerjakan solat ini empat rakaat, dengan dua kali tahiyat akhir. 2. Mengerjakan pada malam Jumaat, sebaik-baiknya pada sepertiga malam. 3. Mengerjakannya 3, 5 atau 7 malam Jumaat secara berturut-turut. 4. Membaca pada rakaat pertama : SURAH YAASIN. 5. Membaca pada rakaat kedua : SURAH AD-DUKHAN. 6. Membaca pada rakaat ketiga : SURAH AS-SAJADAH. 7. Membaca pada rakaat keempat : SURAH AL-MULK. 8. Setelah selesai solat, bacalah doa tersebut.          Doa Kuat Hafalan اللَّـهُـمَّ   إنـِّـي  أَسْــأَلـُكَ  بِـأَنِـّي  أَشْــهَـدُ  أَنـَّكَ  أَنـْتَ  الله ُ  الأَحَــدُ  الـصَّـمَـدُ،  الّـذِيْ  لَـمْ  يَـلِـدْ،  وَلَـمْ يُـوْلَـدْ،  وَلَـمْ  يَـكُـنْ  لَـهُ  كُـفُـوًا  أَحَــدٌ. الَّلـهُـمَّ  صَـلِّ  وَسَـلِّـمْ  عَـلَى  سَــيِّـدِنَـا مُـحَــمَّـدٍ  وَعَـلَ

Gambar : Hasil Pertandingan Sepanduk Sempena Maulidur Rasul 1433H

Konsep Kebajikan Di Dalam Islam

    I slam amat menitik beratkan konsep kebajikan dalam menghayati cara hidup yang sebenar dan sempurna berkait rapat dengan kehidupan bermasyarakat, iaitu konsep tanggungjawab sosial sesama manusia yang mana sikap mengambil berat diantara satu sama lain sebagaimana hadith Rasulullah .S.A.W yang bermaksud:  “Sesiapa yang tidak mengambil berat di atas urusan orang muslimin maka bukanlah dia dari kalangan mereka. Dan sesiapa yang pada pagi hari mengutamakan perkara selain daripada agama Allah maka bukanlah dia daripada golongan orang yang diredhai Allah”  (Riwayat at-Tabarani)