Skip to main content

Jelajah Sinai : Terhad. Daftar segera!!


Pada tahun ini,sekali lagi Biro Perhubungan, Sambutan dan Rehlah KPIPM akan menganjurkan Jelajah Sinai. Terdapat banyak tempat-tempat menarik yang akan dijelajahi. Antaranya, Hamam Firaun, Batu 12 Mata Air, Jabal Musa, Kubu Salahuddin, Pantai Dahab dan banyak lagi tempat-tempat yang menarik dan pasti akan menjadi pengalaman yang menyeronokkan.

Bagi sesiapa yang berminat,sila berdaftar sebelum 31 Januari 2011 dengan bayaran pendahuluan yang hanya LE 100.00 sahaja. Cepat!! Pendaftaran adalah TERHAD. Serahkan nama dan pendahuluan anda kepada saudara Mohd Amilrol Anua bin Osman di talian 011-6301647 atau saudara Muhamad Amin bin Yahya di talian 011-7376363.

Marilah menyertai Jelajah Sinai pada tahun ini. Jangan lepaskan peluang ini kerana disamping kita menjelajah,kita akan berpeluang menambahkan lagi thaqafah dan pengalaman berada di bumi Mesir ini.

Comments

Popular posts from this blog

Kaifiat Solat Sunat Hifzi Dan Doa Kuat Hafalan

SOLAT SUNAT HIFZI Disunatkan bagi mereka yang ingin menguatkan hafalan mereka, terutama yang menghafal al-Quran (golongan huffaz), agar mengerjakan Solat sunat Taqwiyatul Hifzi.    Kaedahnya : 1. Mengerjakan solat ini empat rakaat, dengan dua kali tahiyat akhir. 2. Mengerjakan pada malam Jumaat, sebaik-baiknya pada sepertiga malam. 3. Mengerjakannya 3, 5 atau 7 malam Jumaat secara berturut-turut. 4. Membaca pada rakaat pertama : SURAH YAASIN. 5. Membaca pada rakaat kedua : SURAH AD-DUKHAN. 6. Membaca pada rakaat ketiga : SURAH AS-SAJADAH. 7. Membaca pada rakaat keempat : SURAH AL-MULK. 8. Setelah selesai solat, bacalah doa tersebut.          Doa Kuat Hafalan اللَّـهُـمَّ   إنـِّـي  أَسْــأَلـُكَ  بِـأَنِـّي  أَشْــهَـدُ  أَنـَّكَ  أَنـْتَ  الله ُ  الأَحَــدُ  الـصَّـمَـدُ،  الّـذِيْ  لَـمْ  يَـلِـدْ،  وَلَـمْ يُـوْلَـدْ،  وَلَـمْ  يَـكُـنْ  لَـهُ  كُـفُـوًا  أَحَــدٌ. الَّلـهُـمَّ  صَـلِّ  وَسَـلِّـمْ  عَـلَى  سَــيِّـدِنَـا مُـحَــمَّـدٍ  وَعَـلَ

Gambar : Hasil Pertandingan Sepanduk Sempena Maulidur Rasul 1433H

Konsep Kebajikan Di Dalam Islam

    I slam amat menitik beratkan konsep kebajikan dalam menghayati cara hidup yang sebenar dan sempurna berkait rapat dengan kehidupan bermasyarakat, iaitu konsep tanggungjawab sosial sesama manusia yang mana sikap mengambil berat diantara satu sama lain sebagaimana hadith Rasulullah .S.A.W yang bermaksud:  “Sesiapa yang tidak mengambil berat di atas urusan orang muslimin maka bukanlah dia dari kalangan mereka. Dan sesiapa yang pada pagi hari mengutamakan perkara selain daripada agama Allah maka bukanlah dia daripada golongan orang yang diredhai Allah”  (Riwayat at-Tabarani)