Saturday, January 14, 2012

Ehya' Al-Jum'ah : Istiqamah Lebih baik Daripada Seribu KaramahKAHERAH, 12 Jan- Program mingguan yang dijalankan pada setiap malam dan pagi jumaat khusus kepada seluruh warga KPIPM sebagai bekalan menjadi seorang daie apabila pulang ke tanah air kelak tidak terhenti walaupun semuanya sibuk dengan imtihan.


Adakah ibadat yang dikerjakan hanyalah semata-mata kerana sebab-sebab yang tertentu?”. Ketika tempoh  imtihan berlangsung kita hiaskan diri kita dengan zikir, qiamullail, puasa dan banyak lagi amalan-amalan sunat, namun apabila selesai imtihan amalan sunat juga selesai dan tamat. Jadi apakah maksud sebenarnya ibadat kita selama ini? Adakah kerana imtihan semata-mata? Dan dimanakah pula tugas kita selaku seorang hamba? ”begitulah persoalan yang dilontarkan oleh saudara  Muhammad Hanif bin Abdullah selaku pentazkirah di dalam program Ehya’ Al-jum'ah yang dianjurkan oleh Biro Dakwah dan Tarbiah KPIPM.            

Ehya’ Al-Jum'ah bermula dengan solat maghrib berjemaah pada malam jumaat, juga dihiasi dengan alunan burdah, bacaan yassin, solat isyak dan hajat berjemaah.


Program diteruskan pada pagi jumaat dengan menampilkan dua orang pentazkirah di kedua-dua buah wisma perak A dan B.


Saudari Nurnasihah binti Khairuddin mahasiswa tahun satu kuliah perubatan Universiti Al-Azhar selaku pentazkirah di Wisma Perak A membawa tips atau langkah-langkah untuk menjadi orang yang berjaya. Antara langkah-langkahnya adalah ikhlas dalam ibadat, fokus,  bersungguh-sungguh, utamakan apa yang lebih penting, prihatin terhadap orang lain, jaga hubungan antara lelaki dan perempuan (elakkan dari ikhtilat yang tidak syarie) kerana ilmu tidak akan bersatu dengan perkara-perkara maksiat, sentiasa berlaku jujur dan amanah, menepati waktu dan berdisiplin. Tips yang dibawa oleh beliau adalah melalui ayat al-Quran dari surah al-Mukminun bermula ayat 1 hingga ayat 11.


Manakala saudari Siti Salamah binti Hamzah, pentazkirah di Wisma Perak B telah menyampaikan tazkirah mengenai adab -adab didalam Islam dari kitab karangan Syeikh Abdul Fattah Abdul Ghuddah. Antara adab yang dibincangkan adalah adab masuk dan keluar rumah (menutup pintu dengan perlahan tanpa tanpa mengganggu penghuni yang lain), adab makan dan minum, adab memuliakan orang alim, adab terhadap kedua ibu bapa, adab di dalam majlis dan beberapa adab yang lain. Program berakhir dengan bacaan surah al-Waqi’ah di kedua-dua wisma.

Semoga program Ehya' Al-Jum'ah yang sudah menjadi rutin kepada anak-anak perak ini terus dapat dilaksanakan dan mendapat sokongan daripada semua pihak. Menjadi kerugian bagi sesiapa yang tidak dapat bersama-sama memeriahkannya kerana begitu banyak ilmu yang dapat diperolehi.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM