Thursday, February 9, 2012

Wacana Biah Solehah : Ya Habiballah - Subuh


Ya Habiballah : Subuh

Pada pagi itu sepertimana pagi-pagi yang lain,aku menyambut kedatangan seorang tetamu tetapku. "Assalamualaikum," seru Subuh. "Waalaikummussalam," sahutku. Dan kami terus berpelukan tanda rindu dan kasih sayang. Ku tanya khabar Subuh bagaimana keadaannya mengembara dari satu tempat ke satu tempat. "Tadi..", kata Subuh dengan sayu, "..aku baru sahaja melintasi satu tempat. Ku cari     tempat persinggahan. Ku ketuk rumah-rumah yang sunyi, tapi tiada satu pun yang mahu menerimaku sebagai tetamu." Dan airmata Subuh pun berlinangan.

"Subuh, usah kau pedulikan mereka, bukankah aku menyambutmu dengan penuh rasa kegembiraan?" Subuh mengangkat mukanya seolah-olah teringat sesuatu. "Oh ya, tadi aku lalu di suatu tempat yang tanahnya di sebalik sungai. Orang-orangnya sepertimu, menyambutku dengan penuh kesukaan,       menjamuku dengan pelbagai hidangan yang lazat. Hidangan yang paling ku suka adalah buah Tahajjud, puas ku cari di bumi lain tetapi jarang ku jumpa. Di situ aku meratah buah Tahajjud dengan puas serta leka."

Dan Subuh merenung mataku mengharapkan sesuatu. Aku fahami maksud Subuh. "Maaf Subuh, aku tiada menanam pohon Al-Lail, jadi aku tidak dapat menghidangkanmu dengan buah yang kau sukai. Tapi aku ada Roti Shiyam", cadangku pada Subuh. Subuh menolak dengan hormat. "Roti itu ada tuan punyanya", kata Subuh. "Adakah kau mahu manisan Zikir?" rayuku pada Subuh. "Baiklah, ambilkan aku sedikit serta bawakan aku segelas airmata tangisan", pinta Subuh. Aku agak sugul, bagaimana harus aku beritahu pada Subuh yang Mata Air Tangisan sudah hampir kekeringan akibat kemarau Maksiat yang berpanjangan? Namun aku tetap menjenguk ke dalam Perigi yang memuatkan Mata Air tersebut. Aku terkejut. Perigi tersebut hampir separuh penuhnya. Dan aku berdetik di dalam hati, adakah ini tanda kemarau akan berakhir? Tanpa berlengah lagi ku bawa Air tersebut pada Subuh, tetamu yang ku        sanjungi dan ku suakan manisan yang dipintanya.

Selesai menjamah kesemuanya, Subuh pun melirikkan sebuah senyuman. "Subuh.." seruku, "..mahukah kau tinggal selamanya denganku? Aku memerlukan teman dalam kesunyian. Akan ku layan kau dengan sebaiknya wahai Subuh". Subuh tersenyum lagi menandakan permintaanku tidak akan terpenuhi. "Aku perlu menziarahi ramai orang, dan ramai lagi yang memerlukan kehadiranku untuk mengubati rindu mereka, sepertimana aku menguliti mimpimu". Dan aku akur dengan penjelasan Subuh. "Subuh",        seruku lagi bila melihat Subuh bersiap untuk pergi. "..sudikah kau menziarahiku lagi esok hari?" "Insyaallah", jawab Subuh. "..bukankah aku kekasih yang kau rindui?"

Subuh berangkat dengan lambat tetapi tetap. "Assalamualaikum", seru Subuh. “Waalaikummussalam", jawabku kembali. Dan mataku terus meniti langkah Subuh yang semakin laju dengan setiap langkah. Dan akhirnya Subuh hilang dari pandangan.

P/S: Apalah agaknya keluh kesah dari Zohor, Asar, Maghrib dan Isyak? Jawapannya....tersirat dalam diri.
Wassalam.....

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM