Sunday, March 25, 2012

Pengucapan Awam Memenuhi Kehendak Semasa Arena DakwahKAHERAH, 22 Mac - Sejajar dengan kehendak semasa arena dakwah di tanah air, dalam usaha untuk menghasilkan pendakwah berkebolehan terutamanya dalam seni pengucapan awam, Program Pemantapan Du’at(PEMANDU) sekali lagi mengambil inisiatif menganjurkan program berbentuk pengisian dan bengkel dengan topik pengucapan awam.

Program yang telah berlangsung selepas solat isya’ dan solat hajat secara berjemaah di Dewan Syeikh Sya’rawi, Wisma Darul Ridzuan A ini telah mendapat sambutan yang begitu menggalakkan oleh ahli KPIPM baik dari mahasiswa mahupun mahasiswi.Turut hadir dalam program ini adalah mahasiswa mahasiswi dari Badan Kebajikan Anak Johor yang merupakan BKAN taakhi KPIPM.

 

Pengisi yang mengisi slot pembentangan kertas kerja iaitu Saudara Zulhafeez bin Ahmad Zahidi , yang menjawat jawatan Timbalan Presiden merangkap Ketua Lajnah Perancang dan Panitia PMRAM sesi 2012.

Seterusnya, program diteruskan dengan slot bengkel yang memuatkan sesi perbincangan beberapa modul yang telah disediakan oleh Jawatankuasa Pelaksana PEMANDU dalam beberapa kumpulan. Antara modul yang dibincangkan adalah wacana, debat, ceramah, pidato, forum dan khutbah. Para peserta diminta membuat pembentangan dan kemudiannya telah dinilai oleh beberapa orang panel yang berpengalaman dalam pengucapan awam untuk menambahbaik skill mereka. Semua mahasiswa dan mahasiswi telah memberikan komitmen terbaik dalam menjayakan slot ini.

 
 

Selesai sahaja slot pengisian dan bengkel, kumpulan nasyid Al-Muhazirun yang baru sahaja menjuarai pertandingan nasyid di festival nasyid sempena Minggu Interaksi Damanhur 3 Day (MINDA 3D)  telah membuat persembahan nasyid.Program kemudiannya diteruskan dengan pemberian cenderahati kepada pengisi slot dan pemberian wang ithar kepada Ahli Majlis Perwakilan bagi setiap muhafazah oleh saudara Mohammad Omar Bin Adam, Yang Dipertua KPIPM.

 
 
Sebelum program berakhir, Lembaga Tabung Ithar telah menyediakan tayangan video tentang Tabung Ithar.

“Secara keselurahan,program siri kedua ini telah berjaya dalam mencungkil serta mengasah bakat-bakat dalam kalangan ahli KPIPM yang sebelum ini tidak pernah ditonjolkan.”Semoga dengan penganjuran program-program seperti ini di masa akan datang akan mampu untuk merealisasikan usul KPIPM untuk melahirkan generasi pelapis bagi terus memacu KPIPM dan PMRAM”. Ujar  Saudara Hanif Bin Abdullah, Pengarah PEMANDU sesi 2011-2012.


No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM