Monday, March 26, 2012

Agenda Pertemuan Sulit Di Amman Mahu Bunuh Semenanjung GazaPaksa HAMAS supaya menyerah dan jalankan agenda Abbas

Sebuah laporan berita yang dinukil dari web berita PALTIMES menyebut agensi berita tempatan Palestin petang ini, 25/03/2012, Ahad telah menerbitkan satu ringkasan agenda pertemuan yang disertai perisikan Mesir, Jordan, Amerika, Israel dan Palestin di Amman(ibunegara Jordan) pada 27/02/2012. Agenda tersebut diutuskan dari Ketua Badan Perisikan Palestin, Majid Faraj kepada pemimpin gerakan FATAH, Mahmoud Abbas.

Dokumen yang disifatkan sulit itu menerangkan persetujuan dari pihak-pihak yang hadir dalam perjumpaan berhubung siri pembalasan dendam ke atas penduduk Palestin di Semenanjung Gaza yang telah diuji dengan kesengsaraan dan perang. Tambahan lagi, tujuan pembalasan dendam ke atas gerakan HAMAS bagi memaksanya tunduk dan menerima syarat-syarat yang ditentukan oleh pihak-pihak luar.

Antara perkara utama yang diperbincangkan dan dipersetujui, iaitu mengetatkan lagi sekatan dan mengenakan tekanan ke atas HAMAS serta menghentikan serangan roket, mengukuhkan lagi jalinan kerjasama keselamatan antara pemerintah Palestin(Ramallah)dengan rejim penjajah dan mencatu kemasukan bahan bakar serta ubat-ubatan ke Semenanjung Gaza.

Salinan agenda pertemuan sulit Sumber : map2street

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM