Monday, June 25, 2012

Diplomasi Menurut Perspektif Islam - Siri 1Diplomasi merupakan hubungan dua hala yang dijalinkan oleh sekurang-kurangnya dua pihak untuk bertukar-tukar kepentingan/kebaikan secara bersama, sama ada kebaikan itu datang dari sudut agama, politik, ekonomi, sosial dan sebagainya.

Islam mengakui bahawa manusia itu adalah makhluk ciptaan yang lemah dan tidak mampu hidup secara bersendirian. Oleh yang demikian mereka memerlukan partner, rakan kongsi, individu-individu ataupun pihak-pihak lain yang dapat bekerjasama dalam memastikan keselesaan, keperluan dan kehendak dalam kehidupan mereka dapat dicapai dengan baik.

Dalam mewujudkan jalinan kerjasama ini, Islam telah meletakkan beberapa syarat ataupun garis panduan agar hubungan yang dijalinkan ini tidak melanggari 5 maqasid yang telah ditetapkan oleh syarak bertujuan untuk menjaga agama, maruah/diri, akal, keturunan dan harta.

Begitu juga dalam konteks kenegaraan, setiap negara bebas untuk menjalinkan hubungan diplomatik dengan mana-mana negara yang mereka sukai sama ada negara tersebut dipimpin oleh seorang ketua negara yang muslim ataupun non-Muslim.

Garis panduan yang telah ditetapkan oleh syarak ini jelas bertujuan untuk menjaga semua kepentingan umat Islam daripada ditindas oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Justeru, seorang pemimpin yang bijak, mereka akan menilai dan mengkaji terlebih dahulu kebaikan dan risiko yang terpaksa ditanggung sebelum menjalinkan sebarang kerjasama dengan mana-mana negara terutamanya negara non-Muslim agar ianya tidak memberikan kesan yang buruk kepada negara di masa hadapan.

Di zaman Rasulullah SAW juga terdapat beberapa perjanjian ataupun jalinan hubungan diplomatik yang dilaksanakan oleh Baginda Nabi SAW bersama dengan bangsa-bangsa dan negara-negara yang lain. Semua ini membuktikan bahawa Islam mengharuskan hubungan diplomatik tersebut dilakukan untuk kebaikan secara bersama antara dua pihak yang terlibat dan tidak memberi sebarang mudarat dan keburukan.

Secara mudahnya, Islam telah menetapkan piawaian khusus sebelum hubungan diplomatik antara negara ini dapat dilaksanakan dan ianya diklasifikasikan dalam 3 kategori sebagaimana berikut :

1) Kerjasama yang penuh : Iaitu kerjasama yang dilakukan dalam membentuk kesepakatan sistem pentadbiran, ekonomi, sosial dan sebagainya di antara dua buah negara Islam ataupun lebih, sama ada arab ataupun bukan arab bagi mewujudkan umat Islam yang satu. Hubungan ini juga dikenali sebagai sistem khilafah islamiyah yang wajib untuk ditegakkan atas muka bumi ini.

2) Hubungan berbentuk mendekatkan/kerjasama : Hubungan diplomatik seperti ini dijalinkan bersama-sama negara non-Muslim berasaskan kepada  kepentingan secara bersama antara dua pihak sama ada dari sudut keamanan dan juga pertukaran manfaat yang diperolehi oleh kedua-dua belah pihak. Hubungan seperti ini iaitu (Negara Islam & non-Islam) diharuskan oleh syarak selama mana tidak menimbulkan pertelingkahan dan pertembungan yang boleh memudaratkan orang Islam.

3) Hubungan yang mesti diboikot/ diperangi : Hubungan dengan mana-mana negara yang telah menyakiti hati dan memerangi Umat Islam serta mereka yang cuba untuk menafikan hak umat Islam sama ada berbentuk perampasan hak milik tanah ataupun mencemarkan kesucian agama Islam. Islam mengharamkan jalinan hubungan dengan mana-mana negara yang tidak menghormati kesucian umat Islam dan tidak mampu untuk mengikut segala perjanjian dan permuafakatan yang telah termetrai secara bersama.

Sehubungan dengan itu, setiap pemimpin negara Islam yang diberi tanggungjawab oleh rakyat untuk mengemudi pelayaran bahtera sesebuah negara itu perlu mengetahui dan memahami dengan atas dasar apakah hubungan diplomatik itu ingin dilangsungkan. Ini adalah penting bagi memastikan kelancaran sistem pentadbiran sesebuah negara Islam agar ianya dapat menjaga keseluruhan maslahat negara dan rakyat daripada dinodai oleh musuh-musuh yang tidak bertanggungjawab serta mendapat keredhaan daripada Allah SWT.

"Memartabat Keilmuan Memimpin Kesatuan"

Abdul Aziz Bin Ali.
Presiden ,
(Lajnah Perhubungan Antarabangsa & Pengerusi HEWI)
Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir 2012

Sumber : pmram.org

2 comments:

 1. With Gain Credit Personal Loans, you can get instant loan/money for a wide range of your personal needs like renovation of your home, marriage in the family, a family holiday, your child's education, buying a house, medical expenses or any other emergencies. With minimum documentation, you can now avail a personal loan at attractive 3% interest rates. This is trust and honest loans which you will not regret, Contact us via Email: gaincreditloan01@gmail.com

  Your Full Details:
  Full Name. . .. . .. . .. . .. . .
  Loan Amount Needed. . ...
  Loan Duration. . .. . .. . .. . .
  Phone Number. . .. . .. . ..
  Applied before. . .. . .. . ..
  Country. . .. . .
  Email Us: gaincreditloan01@gmail.com

  ReplyDelete
 2. Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi?
  Pinjaman Perniagaan Tunai?
  Pinjaman Tidak Bercagar
  Cepat dan Mudah Loan?
  Proses Permohonan cepat?
  Kelulusan diperolehi dalam tempoh 24-72 jam?
  Tiada Bayaran Tersembunyi Loan?
  Pembiayaan dalam masa kurang dari 1 Minggu?
  Mendapatkan modal kerja tidak bercagar?
  Hubungi Kami di: mrhamdnloanoffer@gmail.com


  PERKHIDMATAN PINJAMAN DISEDIAKAN TERMASUK:
  ================================
  * Pinjaman Komersial.
  * Pinjaman Peribadi.
  * Pinjaman Perniagaan.
  * Pelaburan Pinjaman.
  * Pinjaman Pembangunan.
  * Pembelian Pinjaman.
  * Pinjaman Pembinaan.
  * Pinjaman Perniagaan Dan banyak More:
  Hubungi Kami di: mrhamdnloanoffer@gmail.com

  ReplyDelete

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM