Sunday, June 17, 2012

Penghayatan Israk Dan Mikraj


Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Selaut kesyukuran dipanjatkan kehadrat Ilahi, atas kurniaan nikmat Iman dan Islam, buat seluruh hambanya dalam melakukan amal ibadah dan ketaatan sehari-hari. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti Baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,

Setiap tahun apabila sampai tanggal 27 Rejab umat Islam diseluruh dunia akan mengadakan majlis sambutan peristiwa Israk dan Mikraj. Israk dan Mikraj berlaku pada 27 Rejab, setahun sebelum Hijrah Rasulullah SAW dari Mekkah ke Madinah.

Sejarah Yang Dirakamkan Dalam Al-Quran

Perjalanan Rasulullah S.A.W ini telah diabadikan oleh Allah S.W.T di dalam Al-Quran, Surah Al-Isra' ayat 1 yang bermaksud;

"Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al Masjidilharam ke Al Masjidilaqsa yang telah Kami berkahi sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebagian dari tanda-tanda (kebesaran) Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."

Suatu Peristiwa Yang Menguji Keimanan

Peristiwa ini pada pandangan orang yang tidak beriman atau mereka yang tipis imannya, mereka menyatakan bahawa peristiwa ini tidak mungkin akan berlaku atau pun mereka berbelah bahagi samada mahu mempercayainya ataupun sebaliknya. Tetapi bagi orang yang benar-benar beriman kepada Allah dan Rasul-Nya maka mereka tetap percaya dengan penuh keimanan kepada peristiwa ini.

Persediaan Hamba Bertemu Sang Pencipta

Baginda Rasulullah S.A.W. sebelum diIsra’kan telah menjalani suatu 'pembedahan' untuk membersihkan hati serta dimasukkan unsur rohani, iman dan hikmat. Jelas membuktikan di sini bahawa pada peringkat pertama untuk bertemu Allah kelak adalah pembersihan diri dan jiwa daripada segala sifat buruk, seterusnya menanamkan sifat baik dan ihsan dalam diri seorang hamba.

Dengan jiwa tenang, penuh keimanan dan ketakwaan, kita akan beroleh kemudahan untuk bertemu dan menghadap Allah, Tuhan Semesta Alam

Sahabat sekalian,

Sebagai penuntut ilmu yang berfikir, diharapkan semoga sejarah yang telah terlakar ini dapat kita hayati pengajarannya dalam melakukan gerak kerja amar makruf nahi munkar melalui dakwah fardhiah khususnya. Marilah sama-sama kita memperkasakan Biah Solehah dalam kalangan ahli KPIPM, baik di Wisma Darul Ridzuan mahupun rumah sewa. Samada  Pengajian Islam ataupun Perubatan.

“Berilmu Beramal Ikhlas”
"Memartabat Keilmuan Memimpin Kesatuan"


No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM