Sunday, November 20, 2011

Nadwah Tarbawi KPIPM : Kitab Al-Islam Syariatu Al-Zaman Wa Al-Makan DibedahKAHERAH, 16 Nov – Muzakarah berkelompok ditangguhkan dengan gabungan semua liqo’ dalam satu NADWAH TARBAWI yang dianjurkan oleh Jabatan Fasilitator dibawah Biro Dakwah & Tarbiah KPIPM. Muzakarah gabungan ini dijalankan sebelum program ditawaqufkan sempena imtihan fasa satu yang akan tiba.

Nadwah Tarbawi tersebut diisi dengan daurah kitab karangan  Dr Abdullah Nasih Ulwan “AL ISLAM SYARIATUZ ZAMAN WAL MAKAN “ yang dibentangkan oleh Ustaz Muhammad Mujahid Bin Ir Hj Mohammad Fadzil.

10 ciri-ciri syariat Islam telah dihuraikan serba ringkas oleh pembentang. Seperti yang kita semua sedia maklum, Islam itu merangkumi semua aspek dan tiada agama yang sesempurna seperti agama Islam.

Malah, dalam kitab ini juga diterangkan mengenai bukti-bukti terkini tentang kesan pensyariatan. Bukti-bukti tersebut berdasarkan bukti semasa, bukti daripada perhimpunan-perhimpunan dan bukti daripada golongan pertengahan.

“Agama dan pemerintahan tidak dapat dipisahkan. Apabila kita mempunyai fahaman sedemikian maka secara tidak langsung sebenarnya kita telah dipengaruhi oleh pemikiran barat.” tegas Saudara Muhammad Mujahid.

Alhamdulillah daurah kitab tersebut mendapat sokongan dari semua ahli KPIPM. Semoga dengan pembentangan tersebut sedikit sebanyak dapat merungkai persoalan-persolan dari mana-mana individu. KPIPM juga mengharapkan program seperti ini dapat dijalankan lagi dan mengharapkan sokongan dari semua pihak. Ini adalah kerana, ilmu seperti ini kita tidak akan dapat memperolehinya di dalam kuliah dan dalam masa yang sama tautan ukhuwah dapat dijalinkan antara semua ahli.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM