Thursday, November 10, 2011

Jalinan Ukhuwah Di Aidil Adha


KAHERAH, 7 Nov – Berada di perantauan bukan bermakna tidak dapat menyambut Aidil Adha seperti umat Islam yang lain. Walaupun berlainan suasana, tetapi tetap meriah. Begitulah yang boleh digambarkan suasana Hari Raya Aidil Adha bagi anak-anak Perak di ardhil kinanah ini.

PMRAM cawangan Perak telah mengadakan rumah terbuka di Wisma Darul Ridzuan A. Disamping itu, pada tahun ini disertakan bersama Majlis Walimatul Urus. Seluruh anak-anak Perak di muhafazah dan ahli Badan Kebajikan Anak Negeri (BKAN) yang lain turut berkumpul untuk sama-sama meraikannya.

Majlis bermula dengan gotong royong memasak dari anak-anak perak sendiri bermula awal pagi lagi. Pelbagai menu berjaya disiapkan untuk hidangan para tetamu pada jam 11 pagi.

Dalam masa yang sama, konvoi daripada kumpulan motosikal berkuasa tinggi yang membawa 3 pasangan pengantin Saudara Ahmad Ghazali Bin Makrof, Saudara Saiful Amar Bin Ismail dan Saudara Abu Hanifah Bin Dzulkarnain tiba dengan disambut dengan  paluan kompang  dan persembahan silat.


Kehadiran tetamu jemputan ke Wisma Darul Ridzuan memeriahkan lagi majlis walimatul urus dan rumah terbuka KPIPM. Antara tetamu yang hadir adalah pegawai hal Ehwal Pelajar negeri Selangor dan Kelantan. Selain itu, barisan  kepimpinan PMRAM yang diketuai Presiden turut hadir. Tidak ketinggalan yang dipertua-yang dipertua BKAN bersama pengiring masing-masing.


Alhamdulillah, pada jam 4 petang semua tetamu selesai menjamu selera dan AJK pelaksana MKAC '11 telah bersiap sedia untuk persiapan Majlis kesyukuran dan Anugerah Cemerlang (MKAC ‘11) yang berlangsung pada malam tersebut.

“KPIPM mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua para tetamu yang sama-sama memeriahkan rumah terbuka ini, dan tidak lupa pada semua ajk perlaksana yang bertungkus lumus menjayakan majlis yang dianggap satu medan tautan ukhuwah antara semua ahli.” Ujar Saudari Noor Azimah Bt Ahmad Yazi,Ketua Hewi KPIPM.

“Aidil adha yang disambut ini memberikan pengajaran yang sangat berguna buat semua umat islam. Disamping ukhuwah yang terbina dengan program yang disusun, sikap berkorban masa, tenaga, wang ringgit perlu ada dalam setiap insan yang bergelar muslim demi masa depan islam”. Ujar Saudara Mohammad Omar, Yang dipertua KPIPM ketika rumah terbuka berlangsung.
No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM