Friday, January 25, 2013

NGO Perak Cakna Hak Anak Perak Di MesirKAHERAH, 25 Jan – Pada 19 Januari yang lalu, kita telah dikejutkan dengan isu  Encik Abdul Muhaimin  Bin Abdul Majid, pegawai HEP Perak Mesir yang telah menampar seorang pimpinan pelajar perak di Mesir, Saudara Amar Arif Bin Ahmad Po‘aad.  Rentetan peristiwa itu, pihak KPIPM telah melaporkan kepada pihak-pihak yang berkenaan untuk diambil sebarang tindakan.

Antaranya, laporan telah dihantar kepada pihak Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir (ILMAM) Perak. Sebagai usaha pihak ILMAM bersama sebuah NGO Institut Pemikir Muda Malaysia (IPMM) hari ini menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar Perak Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berhubung insiden yang berlaku.

Dua NGO tersebut telah menyerahkan memorandum ke Pejabat Menteri Besar Perak dan diterima oleh Ketua Pentadbiran, Noor Azman.

Wakil ILMAM Perak Ustaz khalil Yahaya juga berkata, “penghantaran memorandum ini sebagai tanda mahasiswa tidak boleh dipergulakan sesuka hati, tambahan pula penghantaran pegawai ini jelas hanya mengganggu pergerakan aktiviti mahasiswa di Mesir”. Jelasnya ketika dihubungi oleh pihak KPIPM.

Pengarah IPMM, Ustaz Hafez Sabri berkata, Memorandum itu menuntut agar pegawai HEP tersebut dilucutkan jawatannya dan mendesak agar beliau memohon maaf serta mengakui atas segala tindakannya.

Antara perkara penting yang dinyatakan dalam memorandum tersebut ialah  :
1.       Menyiasat secara terperinci kes ini secepat mungkin sehingga menemui jalan penyelesaian

2.      Mengambil tindakan sewajarnya kepada Pegawai. Antara yang dicadangkan oleh pihak Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir ialah menamatkan serta-merta perkhidmatan Pegawai kerana berkelakuan tidak profesional dan melanggar etika sebagai seorang Pegawai yang ditugaskan menjaga hal ehwal pelajar Perak di Mesir.

3.      Mengkaji semula kepentingan Pegawai HEP dihantar ke Mesir  samada untuk memudahkan pelajar atau sebaliknya.

Yang Dipertua ketika dihubungi menyatakan harapan kepada pihak kerajaan Negeri Perak agar segala maklumat yang dilaporkan ini dapat diberikan perhatian sebaiknya.

Pihak KPIPM mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak ILMAM Perak dan IPMM yang sudi mewakili pihak KPIPM serta suara mahasiswa perak mesir diatas penyerahan memorandum pada hari ini.

Link video berkaitan : http://www.youtube.com/watch?v=kc69BwcgvUw&feature=youtu.be

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM