Tuesday, January 15, 2013

Antara Dosa Dan Keampunan Allah S.W.TKalimah taubat  membawa makna yang besar dalam hidup setiap insan di muka bumi ini, andai mereka benar-benar mengetahui hakikat taubat yang sebenar-benarnya. Taubat itu merupakan satu bentuk pengabdian yang tulus daripada seorang hamba kepada Penciptanya. Namun ramai dalam kalangan manusia yang masih lagi leka dan alpa daripada melaksanakannya. Andai diteliti, faktor terbesar mengapa mereka tidak mahu melaksanakannya adalah disebabkan mereka tidak yakin bahawa Allah S.W.T akan mengampunkan semua dosa dan kesalahan yang telah mereka lakukan. Mereka tidak tahu atau mungkin lupa bahawa Allah S.W.T itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
         
         
Firman Allah SWT : 

“Dan orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji,atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan keji itu sedang mereka mengetahui.”

(Ali-Imran : 135)


Telah berkata Habib Ali Al-Jufri  :

“Dosa itu satu musibah...Tetapi musibah yang jauh lebih besar adalah terdetik dalam hati kamu bahawasanya dosa kamu itu lebih besar daripada keampunan Allah SWT”


 Imam Al-Junaid pernah ditanya :

Apakah yang dimaksudkan dengan taubat??
Beliau menjawab : “Apabila kamu melupakan dosa-dosa kamu.”


Mafhumnya:  Seseorang yang bertaubat dalam keadaan yakin dan percaya yang Allah itu Maha Pengampun dan tidak akan mensia-siakan taubat hamba-hambaNya, maka terlupalah dia akan dosa-dosa yang telah dilakukannya dek kerana besarnya pengampunan Allah S.W.T.


Setiap umat Islam harus yakin dan percaya bahawa Allah itu akan mengampunkan dosa-dosa hamba-hambanya yang bersungguh untuk bertaubat kepada Allah S.W.T. Sesungguhnya Allah S.W.T itu Maha Tahu akan perihal hamba-hambaNya, kerana dialah pencipta manusia, haiwan, tumbuhan, langit dan bumi beserta isinya. Mungkin ada segelintir daripada kita yang berpendapat ada insan yang tidak dapat menerima dan memandang hina pada dosa dan kesalahan yang kita lakukan. Akan tetapi kita perlu  ingat bahawa Allah sentiasa memberikan ruang buat hambaNya yg benar-benar ingin bertaubat kepadaNya.

 Walaupun kamu :
 ~Telah meninggalkan solat sepanjang hidupmu.
 ~ Telah membunuh ratusan orang.
 ~ Telah melanggar perintah Allah dgn tidak menutup auratmu.
 ~ Telah mengabaikan  batas-batas pergaulan yang ditetapkan oleh Allah.
 ~ Telah menggadaikan maruahmu.
 ~ Telah melakukan maksiat setiap hari,setiap ketika dan setiap waktu.


Tapi selagi mana belum sampai ke tahap sehingga mensyirikkanNya maka usahlah kita khuatir akan hilangnya pengampunan Allah SWT. Andai terdetik dlm hati rasa ingin bertaubat,maka segerakanlah bertaubat. Allah sedia membukakan pintu taubatNya. Selagi mana nyawa kita  belum sampai ke hujungnya. Namun, jangan sampai kita biarkan sehingga  pintu itu telah tertutup, tatkala itu tiada guna lagi penyesalan,ctiada guna lagi tangisan mahupun esakan kerana kita telah terlebih dahulu  mendabik dada,cmenutup mata dan telinga dengan tidak menghiraukan dan mempedulikan tawaran pengampunan daripada   Allah S.W.T.


          Jadi di kesempatan ini, ku menyeru semua saudara  seislamku, agar kita sama-sama bertaubat daripada dosa-dosa yang telah kita lakukan. Tidak kiralah samada dosa  mata, hati, telinga, lidah mahupun anggota tubuh yang lain, dosa yang dilakukan dalam keadaan  kita sedar mahupun tidak, dosa besar mahupun kecil. Kita mohon supaya Allah jauhkan kita daripada mengulangi dosa-dosa tersebut. Ini kerana kita tidak tahu adakah kita masih lagi dapat bernafas selepas saat ini?


FIRMAN ALLAH SWT :

 ”Sesungguhnya hanya di sisi Allah ilmu tentang hari kiamat dan Dia yang menurunkan hujan dan mengetahui apa yang ada di dalam rahim. Dan tidak ada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang dikerjakan esok. Dan tidak ada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sungguh  Allah Maha Mengetahui Maha Mengenal.”

(Surah Luqman : 34)


          Semua org tidak sempurna, setiap orang ada melakukan kesalahan, tetapi jangan sampai dibiarkan  dosa itu bertindih-tindih membentuk titik-titik hitam yang menggelapkan hati kita, yang menjadi hijab  terhalangnya hubungan kita dengan Allah SWT. Sesungguhnya orang yang bermaksiat yang bertaubat atas dosa-dosa yang dilakukan itu jauh lebih baik daripada mereka yang melakukan ketaatan dalam keadaan ujub dan riak dengan dirinya sendiri.

 SABDA RASULULLAH SAW : 

"Sesungguhnya Allah tidak melihat luaran kamu, tidak juga pada tubuh badan kamu tetapi Dia  melihat pada hati dan amalan kamu."

          Kita sering mengutamakan tempat jatuhnya pandangan manusia yakni luaran dan tubuh badan kita, tetapi kita lupa pada tempat jatuhnya pandangan Allah SWt , iaitu hati.

Nurul Fadhillah bt. Mohd Khairi
Ketua Biro Dakwah & Tarbiah HEWI KPIPM
Sesi 2012/2013

Memartabat Keilmuan, Memimpin Kesatuan
Julang Keilmuan, Jana Keizzahan
Berilmu, Beramal Ikhlas


No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM