Wednesday, January 16, 2013

Listen - HEWI PMRAM Kesal Dengan Tindakan Sharifah Zohra


Segenap pelusuk masyarakat mengiktiraf bahawa golongan mahasiswa adalah aset berharga dan modal insan paling utama dalam menentukan jatuh bangunnya sesebuah Negara. Minggu ini Malaysia dihangatkan dengan isu penghinaan yang berlaku terhadap Saudari Bawani ketika beliau melontarkan soalan dan pandangan beliau dalam Forum “Seiringkah Mahasiswa dengan politik” yang telah berlangsung di Universiti Utara Malaysia (UUM) baru-baru ni.

Hal Ehwal Wanita Islam(HEWI PMRAM) mengucapkan tahniah dan syabas kepada Saudari Bawani atas keberanian beliau melontarkan soalan pendirian selaku mahasiswi. Kredebiliti mahasiswi yang terpancar melalui ketegasan beliau jelas menunjukkan bahawa mahasiswa mahasiwi berhak dan mampu bersuara.

HEWI PMRAM amat kesal dan kecewa terhadap tindakan Puan Sharifah Zohra Jabeen yang menunjukkan ketidak-matangan beliau dalam berhadapan dengan suatu situasi yang bercanggah dengan pandangan  beliau yang menyekat Saudari Bawani dalam melontarkan pandangan dan hujahnya. Tindakan yang dilakukan oleh Puan Sharifah Zohra Jabeen jelas menunjukkan beliau telah menyalahi dan tidak menghormati Konsep Hak Asasi Negara Malaysia yang mana setiap individu bebas untuk menyuarakan pandangan masing-masing.

Mahasiswa selayaknya diberikan ruang dalam menyuarakan pandangan, bukannya dicantas idea dan kreativiti mereka dalam setiap pemikiran dan tindakan. Justeru, saya mewakili Hal Ehwal wanita Islam(HEWI PMRAM) menyeru seluruh mahasiswi untuk mencontohi keberanian Saudari Bawani dalam menyatakan pandangan dan mempertahankan hak sebagai seorang mahasiswi untuk bersuara. Selaku mahasiswi, kita seharusnya tidak membiarkan hak dan maruah kita diperlekehkan oleh mana-mana pihak.

Kami Hal Ehwal Wanita Islam(HEWI PMRAM) mewakili mahasiswi Malaysia Mesir mendesak agar Puan Sharifah Zohra Jabeen membuat permohonan maaf secara terbuka kepada saudari Bawani khususnya, dan seluruh mahasiswa mahasiswi amnya dan berharap agar peristiwa sebegini tidak berulang lagi.

"JULANG KEILMUAN JANA KEIZZAHAN"

Nurul Hasanah bt Yahuza
Timbalan Pengerusi
Hal Ehwal Wanita Islam(HEWI)
Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir(PMRAM) 2012.

Sumber: pmram.org

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM