Wednesday, January 30, 2013

Isu Tampar : KPIPM Desak Tindakan EME


KAHERAH, 28 Jan -  Berikutan isu salah laku pegwai HEP Perak Mesir yang telah menampar salah seorang pelajar Perak baru-baru ini, KPIPM terus tegas dengan membuat tindakan susulan bagi membela hak mahasiswa.

Wakil KPIPM iaitu saudara Muhammad Hanif bin Abdullah selaku Yang Dipertua KPIPM bersama mangsa iaitu saudara Amar Arif bin Ahmad Po’aad. Turut bersama Timbalan Presiden PMRAM, saudara Zulhafeez Bin Ahmad Zahidi serta beberapa orang AJKT dan Anggota Badan Penasihat, telah ke Pejabat Kedutaan Besar Malaysia Kaherah(KBMK) bagi menemui pihak Education Malaysian Egypt.

Setibanya di sana, kedatangan KPIPM disambut baik oleh Dato’ Suaidi Bin Dato’ Safei, selaku Pengarah EME dan juga wakil Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Mesir.


Pada pertemuan tersebut, pihak KPIPM telah menyuarakan aduan serta berbincang berkenaan dengan tindakan yang perlu diambil oleh pihak EME dalam menangani masalah tersebut.

Setelah perbincangan dibuat, pihak KPIPM mendapat respon yang positif daripada pihak EME dan akan sedaya upaya membantu mahasiswa dalam menangani isu ini.

“Bagi saya, apabila sesuatu masalah melibatkan sentuhan fizikal body, ianya tidak sepatutnya berlaku”. Kata Dato’ Suaidi ketika mengulas isu tersebut.

Pihak EME yang diwakili oleh Dato’ Suaidi juga mendengar sendiri penerangan daripada mangsa iaitu saudara Amar Arif bin Ahmad Po’aad.

“Kami memohon kepada pihak EME agar dapat mengambil tindakan di dalam masalah ini. Ini juga kerana seorang pegawai rumah negeri membawa imej EME di mata seluruh rakyat Malaysia di Mesir”. Ujar Yang Dipertua di dalam pertemuan itu.

Di penghujung pertemuan tersebut, KPIPM menyerahkan memorandum kepada pihak EME bagi menangani masalah tersebut.  Yang Dipertua KPIPM juga menyuarakan tiga tuntutan iaitu :

1.       Menuntut agar Pegawai HEP memohon maaf secara terbuka.
2.      Pegawai HEP ditukarkan kerana gagal bersifat profesional sebagai seorang pegawai.
3.      Hak sebagai seorang mahasiswa dikembalikan.


“Kita menanti tindakan yang akan diambil oleh pihak EME supaya pegawai HEP Perak disiasat dan diambil tindakan sewajarnya.” kata Yang Dipertua KPIPM ketika dihubungi.

Pihak KPIPM merakamkan jutaan terima kasih kepada pihak EME kerana sudi untuk mendengar permasalahan serta berbincang dengan wakil KPIPM. Akhirnya pihak KPIPM mengharap agar masalah ini dapat diselesaikan dengan cara yang terbaik.
No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM