Friday, August 19, 2011

Al-Quran Panduan Terbaik Manusia

KAHERAH, 19 Ogos – Di sebelah pagi, Program Ehya’ Jum’ah diisi dengan Tazkirah Jemputan iaitu saudari Norain binti Yaacob. Beliau merupakan pelajar tahun akhir Kuliah Lughah Arabiah, Mansurah. Beliau juga merupakan Timbalan Pengerusi HEWI PMRAM pada sesi ini.

Beliau mengingatkan kepada hadirin yang hadir, “Sejauh manakah kecintaan kita pada Al-Quran. Di dalam Al-Quran juga banyak menerangkan mengenai hak dan bathil, halal dan haram. Inilah garis panduan yang Allah letakkan dalam Al-Quran. sekiranya kita tidak membaca Al-Quran, bagaimana kita hendak memahami Al-Quran serta mengikut syariatNya”. Terang beliau dengan panjang lebar.

“Tiga faktor penting yang perlu ada pada mahasiswa, terutamanya sebagai kepimpinan. Antaranya, qiamullail, Solat Dhuha dan membaca Al-Quran. Inilah senjata orang mu’min yang mengaku dia adalah orang yang beriman dan bersyukur”. Sambung beliau lagi sebelum mengakhiri tazkirah pada pagi tadi.

KPIPM mengucapkan ribuan terima kasih kepada seluruh ahli dalam menjayakan setiap program yang dianjurkan. Semoga Ramadhan kali ini, kita tidak ketinggalan dalam menggandakan amalan-amalan kebajikan seperti sedekah dan sebagainya. Selamat beramal.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM