Home » » Al-Mukhtasor Fi ‘Ulum Addin Mengajar Erti Tasawwuf

Al-Mukhtasor Fi ‘Ulum Addin Mengajar Erti Tasawwuf

KAHERAH, 21 Ogos - Diskusi Kitab Al-Mukhtasor Fi ‘Ulum Addin bersama Abu Muhammad as-Sayyid Syeikh Rohimuddin bin Nawawi al-Bantani telah selamat dijalankan baru-baru ini.

Kelas tafaqquh yang berlangsung pada sebelah petang itu dijalankan di Wisma Perak Darul Ridzuan (A). Kelas tersebut telah dijalankan selama 3 hari bermula dari 17, 18 dan 20 Ogos 2011.

Diskusi kitab itu telah mendapat sambutan bukan daripada ahli KPIPM bahkan sambutan daripada negeri lain.

Di antara perbincangan di dalam kitab tersebut membincangkan tentang 3 perkara asas iaitu mengenai iman (tauhid), Islam (feqah) dan ihsan (tasawwuf).

“Menjadi satu kewajiban ke atas kita selaku mahasiswa Islam untuk memahami tiga-tiga perkara ini dan tidak hanya memahami sebahagian sahaja”. Antara nasihat mutiara daripada al-Fadhil Syeikh.

KPIPM amat mengharapkan agar diskusi ini dapat memberi kefahaman yang baik di dalam memahami ilmu agama seterusnya dapat diamalkan di dalam kehidupan seharian.

Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silahkan klik disini untuk berlangganan gratis via email, dengan begitu Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di Creating Website

0 comments :

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

 
Support : UPP KPIPM | PMRAM Cawangan Perak | KPIPM
Copyright © 2011. Laman KPIPM - All Rights Reserved
Template Modify by KPIPM64
Proudly powered by Blogger