Friday, July 8, 2011

Solat Kunci Utama Dalam Kehidupan

KAHERAH, 8 Julai - Program Ehya’ al-Jum’ah terus mengisi ruang rohani mahasiswa dan mahasiswi Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir.

Semalam, tazkirah Maghrib telah disampaikan oleh al-Fadhilah saudari Noor Akmaizan binti Yusoff, pemegang jawatan sebagai Setiausaha Ahli Jawatakuasa Tertinggi Hal Ehwal Wanita Islam PMRAM. Beliau juga merupakan penuntut tahun tiga Syariah Islamiah, Universiti al-Azhar, Mansoura.

Katanya, ketika mengingatkan tentang kepentingan biah solehah, “ solat merupakan ibu bagi segala perbuatan. Apabila solat rosak, maka rosaklah perbuatan seharian kita ”.

“Lima item yang perlu dititikberatkan oleh setiap individu muslim selaku penyampai risalah dakwah Islam adalah memperkasa solat berjemaah, mencegah penyalahgunaan media elektronik, mencegah pergaulan bebas di antara lelaki dan wanita yang bukan mahram, menghubungkan silaturrahim dan membina akhlak mulia dalam kalangan mahasiswa al-Azhar”. Ulas beliau panjang lebar.

“Lima item juga ini merupakan pembawakan unit Biah Solehah di bawah Biro Dakwah dan Tarbiah KPIPM”. Sambung beliau sebelum mengakhiri tazkirahnya.

Seterusnya, tazkirah Subuh disampaikan oleh al-Fadhil saudara Kamarul Zaman bin Fakhrul Razi. Penuntut tahun satu Syariah Islamiah, Universiti al-Azhar, Kaherah.

“Di padang mahsyar nanti, setiap orang akan ditanya tentang kepimpinan mereka sepanjang keberadaan di dunia. Hal ini kerana, setiap orang yang diciptakan oleh Allah adalah pemimpin”. Mukadimah beliau semalam.

“Setiap manusia yang diciptakan Allah diamanahkan menjadi pemimpin. Seorang bapa merupakan pemimpin kepada anak-anak dan isteri. Seorang guru pemimpin kepada anak-anak didik. Manakala, mahasiswa merupakan pemimpin kepada rakan-rakan dan masyarakat.`sambung beliau lagi dalam ucapannya’. Sambung beliau sebelum

Diharapkan setiap mahasiswa dapat mengaplikasikan kesemua item pembawakan biah solehah pada tahun ini supaya kredebiliti mahasiswa Islam dapat dikembalikan.


No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM