Thursday, July 21, 2011

KEMBARA MATRUH SIWA '11 Pengerat Ukhuwah

KAHERAH, 19 Julai – KEMBARA MATRUH dan SIWA ’11 di bawah seliaan Biro Perhubungan, Sambutan dan Rehlah KPIPM 2010/2011 telah dianjurkan dengan jayanya.

Program yang berjalan selama 4 hari 3 malam itu bermula sebaik tibanya di Matruh. Peserta diberi peluang berehat di tepi pantai dan beriadhah sesama peserta.

Di sebelah petang pula, peserta dibawa menikmati Hamam Cleopatra. Hamam tersebut dipercayai dibina khas untuk Cleopatra.

Sejurus itu, terus menuju ke pantai Ajibah yang juga dikatakan pantai yang ajaib kerana mempunyai keunikan yang boleh bertukar kepada 7 warna serentak ketika senja menjelma.

Di sebelah malam pula, peserta diberi peluang bersiar-siar di Suq Libya. Suq Libya juga terkenal dengan barang-barangan dari Libya yang kurang didapati di tempat-tempat lain.

Di awal pagi keesokan harinya, peserta mula bertolak ke Siwa. Di Siwa pula mempunyai tempat-tempat bersejarah yang dilawati seperti Kolam Cleopatra,Jabal Mauta, Istana Zulkarnain dan Siwa Qadim (lama).

Peserta juga berkesempatan membeli-belah sebelum berangkat pulang semula ke Matruh.


Pada hari terakhir pula, pantai Ubaid menjadi sasaran bagi tujuan bermandi-manda. Pantai Ubaid menyaksikan seluruh peserta bertungkus-lumus bergabung tenaga dalam membina istana pasir.

Sejurus selesai aktiviti pantai terakhir tersebut, perjalanan pulang ke Kaherah diisi pula dengan aktiviti di dalam bas.

Aktiviti menarik di dalam bas dipenuhi dengan acara cabutan bertuah yang disediakan oleh peserta sendiri sambil disusuli ucapan oleh setiap peserta.

Setelah selesai, majlis diakhiri dengan ucapan setiap AJK Pelaksana sebelum selamat tiba di Wisma Darul Ridzuan A kira-kira jam 9.45 malam.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM