Wednesday, July 27, 2011

5 Golongan Yang Jauh Daripada Allah S.W.T

KAHERAH, 21 Julai - Ehya’ al- Jum’ah dimulakan dengan paluan gendang mengiringi alunan burdah.

Kali ini tazkirah daripada saudari Nor azura binti rahim. Beliau merupakan pelajar tahun tiga, Syariah Islamiah, Kaherah. Beliau juga merupakan HEWI KPIPM pada sesi ini, merangkap Bendahari Kehormat HEWI.

Dalam ucapan beliau, lima perkara golongan yang jauh daripada Allah S.W.T. Pertama, golongan yang selalu menyebut perihal makhluk, dari memperbanyakkan menyebut Allah. Golongan kedua, golongan yang suka menyebut perihal dunia dari suka menyebut perihal akhirat. Golongan ketiga, banyak menyebut hal-hal kehidupan dari hal-hal akhirat. Golongan keempat, suka menyebut kebaikan sendiri, daripada menyebut kebaikan orang lain. Dan yang kelima, golongan yang suka menyebut keaiban orang lain.

Di sebelah pagi pula, tazkirah Subuh telah disampaikan oleh saudara Mohd Yusri bin Mohd Ariff. Beliau merupakan graduan al-Azhar, Damanhur. Ini juga adalah gabungan majlis wada’ beliau yang mana beliau akan pulang ke Malaysia pada esok harinya.

Pesan beliau pada hadirin yang hadir, agar hargai masa. Sepertimana yang dicatatkan dalam surah al-Asr. “Demi masa, sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengejarkan amal soleh dan saling menasihati agar mentaati kebenaran dan saling menasihati dengan kesabaran”.

Ayat yang diturunkan oleh Allah S.W.T ini jelas menunjukkan kepada kita tentang betapa pentingnya masa dalam kehidupan seharian kita, sambung beliau lagi.

Dua perkara lagi beliau mengingatkan pada hadirin yang hadir, “Kita jangan menunggu ilmu itu datang tetapi kita yang harus mencarinya. Dan keduanya, kita haruslah sabar menanti kejayaan”. Pesanan beliau sebelum mengakhiri ucapannya.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM