Sunday, September 2, 2012

BKPJM Menggesa Hep Membuka Pintu Dewan APJ Raba'ahAssalamualaikum WBT.

Alhamdulillahi rabbil alamin, wassolatu wassalamu ala Sayyidina Muhammad, wa ala alihi wasahbihi ajmain. Amma ba’d.

Pada 28 Ogos 2012, pintu Dewan APJ Rabaah telah dikunci oleh pihak HEP. YDP BKPJM sendiri menerima panggilan daripada pembantu Pegawai HEP Johor Mesir, Saudara Firdaus Bin Omar memaklumkan perkara tersebut dengan alasan BKPJM mengadakan program tanpa kebenaran.

Semua telah sedia maklum, Asrama Pelajar Johor Rabaah ialah harta wakaf hasil kutipan Saham Wakaf Majlis Agama Islam Johor(MAIJ). Kutipan dibuat oleh MAIJ manakala urusan pencarian dan pembelian bangunan dijalankan oleh BKPJM dengan kerjasama Kedutaan Besar Malaysia Kaherah. 

Disebutkan dalam Web Rasmi e-Wakaf MAIJ bahawa “Bangunan asrama ini  lengkap dengan pelbagai kemudahan antaranya ruang belajar dan muzakarah”, tetapi ruang belajar dan bermuzakarah di Dewan APJ Rabaah telah dikunci oleh HEP, menyukarkan pelajar untuk mengadakan kelas tafaqquh. 


  
BKPJM secara tegas menyatakan pendirian tidak bersetuju dengan tindakan pihak HEP mengunci Dewan APJ Rabaah seterusnya menghalang anak-anak Johor, khususnya penghuni APJ Rabaah untuk solat dan mengimarahkan harta wakaf tersebut. Tiada lagi azan berkumandang di APJ Rabaah, tiada lagi alunan ayat suci Al-Quran dialunkan dan tiada lagi kemeriahan dewan itu dengan Kelas Tafaquh yang dianjurkan BKPJM, ini semua gara-gara tindakan HEP mengunci Pintu Dewan APJ Rabaah.

Dalam menghadapi perkara ini, YDP BKPJM merancang untuk berjumpa dengan pihak Pegawai HEP Johor Mesir, Haji Muhammad Husni Tamrin Bin Md Sharif, untuk meminta beliau membuka semula pintu dewan tersebut. BKPJM mengharapkan kerjasama sebaiknya dari pihak HEP dan bukannya dolak-dalih atau mengelak dari mengadakan perbincangan.

Sekian, terima kasih.

Wassalamualaikum wbt.

Muhammad Yazid Bin Hanzir
Yang DiPertua,
Badan Kebajikan Pelajar-pelajar Johor di Mesir
2011/2012.


No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM