Wednesday, April 13, 2011

Feqh al-Khamsah : Ilmu Wajib Seorang Da`ie

KAHERAH,12 April 2011 – Pembentangan kertas kerja Feqh al-Khamsah anjuran Biro Pelajaran & Ilmiah, Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak (KPIPM) akhirnya selesai.

Pembentangan kertas kerja tersebut telah berlangsung selama tiga hari bermula pada hari Ahad,10 April 2011 dan tamat malam tadi. Pembentangan kali ini membuktikan kebersamaan di antara BKAN-BKAN lain di dalam memahami Fiqh Khamsah ini. Ini boleh dilihat dengan kehadiran bukan sahaja dari kalangan anak-anak Perak bahkan turut bersama sahabat-sahabat dari BKAN yang lain seperti BKAN Selangor, Melaka dan lain-lain.

Pembentangan dimulakan dengan kertas kerja Feqh an-Nusus yang dibentangkan oleh al-Fadhil Ustaz Abdul Halim bin Ahmad, tahun 1 Master Feqh al-Muqaran Universiti al-Azhar.

Malam kedua pula menampilkan al-Fadhil Ustaz Nuruddin al-Zanki, tahun 3 Usuluddin Tafsir Universiti al-Azhar, sebagai pembentang kertas kerja Feqh al-Aulawiyyat & Feqh al-Muazzanat. Beliau turut menekankan keutamaan mahasiswa kini yang perlu rajin mencari dan mengkaji tentang satu-satu hal daripada sekadar mendengar dan bertaqlid buta.

Pada malam ketiga pula merupakan malam terakhir di mana pembentangan kertas kerja Feqh al-Waqi’ & Feqh at-Tagyir telah disampaikan oleh al-Fadhil Ustaz Fairuz bin Shuib, tahun 4 Syariah Islamiah Universiti al-Azhar. Pembentangan kali ini lebih menjurus kepada sesi soal jawab bersama hadirin.

Pihak persatuan mengharapkan agar pembentangan kertas kerja yang telah disusun memberikan manfaat dalam pembinaan thaqafah dan jati diri seorang da’ie.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM