Saturday, April 23, 2011

Ehya al-Jum'ah Minggu Ini

KAHERAH,22 april - Biro Dakwah dan Tarbiah sekali lagi telah mengadakan Qiammullail Perdana yang telah berlangsung dengan jayanya di Wisma Darul Ridzuan A. Bermula jam 3.15 pagi dengan alunan zikir seterusnya solat tahajjud, taubat dan hajat.

Sambutan Qiammullail kali ini cukup memberangsangkan dengan kehadiran penghuni-penguni Wisma B dan juga rumah sewa sekitar Kaherah. Majlis yang bermula semalam lagi dengan bacaan Yaasin seterusnya tazkirah yang disampaikan oleh saudara Mohd Ainuddin Mohd Ishak. Beliau menekankan mengenai aspek-aspek penting dalam menuntut ilmu di sini.

Beliau juga mengingatkan kepada hadirin yang hadir untuk tidak melepaskan peluang yang ada untuk mempelajari segala ilmu di al-Azhar dalam mempersiapkan diri bagi berdepan masyarakat kelak.

Suasana bertambah meriah lagi dengan penyampaian hadiah bagi para-para pemenang Sukan Mini yang berlangsung baru-baru ini.

Majlis terus bersambung dengan solat Subuh berjemaah diikuti Tazkirah Subuh yang disampaikan oleh saudari Siti Nur Balqis bte Baharuddin. Tazkirah beliau telah menyingkap kembali kepada sirah para sahabat-sahabat Nabi yang sentiasa tegar dalam memperjuangkan agama suci yang dibawa oleh Nabi Muhammad S.A.

Beliau juga mengaitkan konteks mahasiswa dan mahasiswi sekarang agar terus memperkasakan ilmu di dada disamping tidak takut dalam memperjuangkan yang hak.

Majlis yang dipengerusikan oleh saudari Siti Rukhaiyah bte Salim mengucapkan ribuan terima kasih kepada pentazkirah sebelum mengakhiri majlis Ehya al-Jum’ah minggu ini.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM