Friday, November 23, 2012

Persiapkan Diri Menuju Transformasi


KAHERAH, 15 NOVEMBER 2012- Program Ehya’ Jum’ah diteruskan lagi. Antara yang menarik pada kali ini, KPIPM  telah menganjurkan Qiamullail bulanan. Pada jam 4.00 pagi, agenda qiamullail dimulakan dengan alunan zikir dan disambung dengan solat sunat hajat, taubat, tahajjud dan witir.

Program tidak terhenti setakat itu malah disambung pula dengan pengisian  tazkirah subuh jemputan yang disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Zulhafeez bin Ahmad Zahidi, Timbalan Presiden  PMRAM 2012. Beliau telah berkongsi sedikit sebanyak tentang konsep istiqamah yang diperlu difahami oleh semua. Dalam membahaskan konsep tersebut, terdapat beberapa perkara yang perlu ditekankan oleh mahasiswa dalam membentuk generasi yang berjaya.

Beliau mengulas serba sedikit perbahasan tersebut berdasarkan karangan Dr. Majdi Hilali yang bertajuk ‘Falnabda’ Bi Anfusina’.“Istiqamah merupakan perkara yang mudah untuk dilafazkan tetapi sukar untuk dilaksanakan.” Ulas beliau mengenai konsep istiqamah.

Bersempena dengan Maal Hijrah, beliau menasihatkan supaya ahli KPIPM mengambil pengajaran daripada peristiwa Hijrah yang berlaku pada zaman kegemilangan Rasulullah S.AW. Beliau juga turut memberi penekanan tentang kepentingan mahasiswa menjaga kesatuan yang telah terbina dan melibatkan diri dengan aktiviti kemasyarakatan. “Kesatuan itu perlu dan mana mungkin seorang individu mampu bergerak secara sendirian kerana kita dituntut untuk bergerak secara kolektif.” Ujar beliau yang merupakan mantan Ketua Biro Pelajaran KPIPM sesi 2008. Majlis pada pagi itu ditutup dengan tasbih kifarah dan surah Al-Asr.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM