Monday, November 26, 2012

Bersama CEO Maipk: KPIPM bawa isu kebajikan ahli


Kaherah,19 Nov 2012- “Kecil tapak tangan,nyiru kami tadahkan.” Bersempena dengan kedatangan Dato Syed Omar Sharifuddin bin Syed Ikhsan, Ketua Eksekutif Majlis Agama Islam dan Istiadat Perak, satu perjumpaan khusus telah diadakan antara barisan Ahli Jawatankuasa Tadbir KPIPM 2012/2013 dengan Ketua Eksekutif Maipk bagi membincangkan permasalahan serta kebajikan anak-anak perak di Mesir. Turut hadir pada malam tersebut ialah Encik Yusuf selaku Juruaudit Maipk serta Barisan AJK Penasihat KPIPM.

Perjumpaan ringkas ini bermula pada jam 8.15 malam dengan sesi taaruf bersama semua yang hadir seterusnya kepada perbincangan seputar isu kebajikan anak-anak Perak. Dalam perbincangan tersebut, beberapa proposal telah diserahkan oleh Yang Dipertua KPIPM sesi 2012/2013, Saudara Muhammad Hanif bin Abdullah kepada pihak Maipk.

Antara perkara utama yang dibawa oleh pihak persatuan dalam proposal tersebut adalah berkenaan isu kebajikan pelajar Markaz Bahasa yang mengambil Imtihan Qabul baru-baru ini. Persatuan memohon daripada pihak Maipk agar mempertimbangkan berkenaan zakat serta sumbangan bagi pelajar Markaz Bahasa yang terpaksa menanggung kos pembelajaran yang tinggi. Selain itu, pihak persatuan juga memohon bantuan akademik bagi Pengajian Islam & Sains Kesihatan (seperti buku-buku rujukan dan alatan keperluan pembelajaran), dana tahunan bagi program-program KPIPM 2012 serta kelengkapan cyber cafe (Silver Net). Selain itu, beberapa aspek keperluan perumahan bagi Wisma Darul Ridzuan, keselamatan dan persekitaran penempatan juga turut menjadi topik perbincangan.

 Perbincangan yang dibawa mendapat perhatian yang baik oleh Dato’ Syed Omar Sharifuddin selaku CEO Maipk dan diteruskan dengan persoalan-persoalan yang berbangkit serta cadangan. Pada jam 10.30 malam, perjumpaan bersurai dan diakhiri dengan jamuan makan malam. Semoga perjumpaan ringkas ini memberikan seribu satu makna terhadap hubungan baik telah yang terjalin antara Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir dan Majlis Agama Islam Perak dan besar harapan agar segala perbincangan mendapat respon yang baik bagi memastikan agenda kebajikan anak-anak Perak dapat diteruskan.  “Pihak KPIPM mengharapkan agar pihak Maipk memberikan respon yang positif berkenaan dengan permohonan kami. Moga dengan perjumpaan kali ini mengeratkan lagi kerjasama di antara KPIPM dengan pihak Maipk dalam menangani masalah kebajikan anak-anak Perak di bumi Mesir ini.” Ujar saudara Hanif Abdullah dalam ucapannya.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM