Wednesday, June 12, 2013

Tiada Kejayaan Datang Bergolek

Dalam surah ar –Ra’du ayat 11, Allah SWT berfirman yang bermaksud:

 “Sesungguhnya Allah tidak akan  mengubah keadaan  sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri “

Hakikatnya, belajar di luar negara ini memang susah. Pembelajaran kuliah, keseluruhannya menggunakan bahasa Arab bagi mahasiswa bidang Pengajian Islam dan Bahasa Inggeris bagi mahasiswa Sains Kesihatan. Buku-buku kuliah, soalan peperiksaan dalam bahasa asing, juga rakan-rakan sekelas adalah rakyat-rakyat asing. Tidaklah dinafikan ada dikalangan kita yang mahir dan fasih berbahasa arab, namun majoriti daripada kita hanya pada tahap “cukup makan”. Oleh itu, perlulah kita berusaha untuk sesuaikan diri dengan keadaan persekitaran.

Setiap kesusahan itu,pasti ada kesenangan. Jangan kita merasa letih dan berputus asa dalam menuntut ilmu. Jika merasakan susah untuk memahami apa yang disampaikan oleh pensyarah semasa di dalam kuliah, maka buatlah persediaan awal sebelum belajar.


Kebanyakkan daripada kita hanya tunggu apabila dekat dengan peperiksaan,barulah nak mula belajar atau mengulangkaji. Kenapa tidak mahu mula awal-awal lagi, seawal bermulanya semester?

Hal ini kerana, banyak yang perlu dibaca dan diulangkaji. Oleh itu masa yang diperlukan untuk menghadam dan mengingati satu-persatu isi-isi penting juga panjang dan lama. Masa yang singkat beberapa minggu sebelum peperiksaan bukanlah masa yang ideal untuk mengingat ilmu-ilmu baru.

Disamping itu, perlulah berusaha bersungguh-sungguh dalam belajar dan bersabar. Sekiranya kita berusaha bersungguh-sungguh untuk belajar, merasai keperitan untuk memperoleh ilmu-ilmu ini, kita sebenarnya akan lebih menghargai apa yang kita dapat dan selalunya akan lebih mudah untuk kita ingat apa yang kita belajar. Kesusahan itu sesungguhnya mengajar.

Imam Bukhari, seorang yang terkenal dengan kebolehan menghafal ratusan ribu hadis-hadis sahih, telah melalui fasa pembelajaran begini. Beliau terpaksa mengharungi padang pasir yang panas beribu-ribu batu untuk hanya sekadar memperolehi satu hadis. Atas kesungguhan dan susah payah beginilah, akhirnya beliau mampu untuk mengingat ratusan ribu hadis-hadis sahih didalam memorinya. InsyaAllah, kita juga mampu.

Tidak ada manusia di atas dunia ini yang lahirnya genius. Manusia bijak pandai dan berjaya adalah lahir daripada susah payah dan kesungguhan yang tidak berbelah bahagi sebelum menempa kejayaan. Kejayaan tidak datang tanpa titik peluh. Titik peluh itulah sebenarnya adalah azimat-azimat kejayaan. Pepatah Arab ada menyebut:

“Siapa yang menuai, dia akan dapat hasilnya.”

Sesungguhnya,tidak ada orang yang berjaya dalam keadaan dirinya tidak pernah sedia untuk berjaya.Sekiranya dia berjaya,itu bukan kejayaan tapi kebetulan.Ingatlah,tiada kejayaan yang datang bergolek tanpa kita berusaha mencarinya.


Biodata Penulis
Nama penulis adalah Ustazah Fatimah binti Azizuddin Mahasiswi Kuliah Syariah Islamiah Tahun 2, Universiti Al-Azhar. Beliau juga merupakan Ketua Biro Pelajaran Dan Ilmiah HEWI KPIPM sesi 2012/2013.


1 comment:

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM