Wednesday, June 12, 2013

Erti Ujian Yang Sebenar

Apabila kita bertanya tentang ujian, maka setiap orang yang beriman pasti tidak akan lari daripadanya. Di sana terdapat beberapa jenis rintangan yang disebutkan di dalam al Quran, antaranya ialah ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, kematian sanak saudara dan sebagainya.

Perkara ini telah disebukan oleh Allah SWT di dalam al Quran Surah al Baqarah, ayat 155 yang bermaksud:

“Dan Kami pasti akan menguji kamu seperti ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan, dan sampaikan berita gembira kepada orang-orang yang sabar. Iaitu, mereka yang apabila ditimpa ujian, mereka mengucap “sesungguhnya kami kepunyaan Allah, dan kepadaNya kami kembali..”

Dr Wahbah az Zuhaili menyebut di dalam Tafsir Munir (1/402) bahawa :

a. Apa yang dimaksudkan dengan ketakutan itu ialah, sedikit ketakutan yang diuji oleh Allah SWT kepada orang yang beriman, ketika berhadapan dengan musuh.

b. Kelaparan juga diuji disebabkan tanah yang tidak subur, atau dengan kata lain, disebabkan kekurangan makanan dan keperluan harian.

c. Kekurangan harta disebabkan ia hilang. Ya, seorang yang beriman akan diuji dengan kehilangan harta benda, dipotong gaji, sekatan sumber pendapatan dan sebagainya.

d. Kematian sanak saudara atau pun orang yang disayangi disebabkan berjuang di jalannya.

Inilah sedikit ujian yang diberikan oleh Allah SWT kepada mereka yang beriman. Ujian ini bertujuan meningkatkan keimanan hambaNya terhadap Allah SWT. Maka, beruntunglah mereka yang diuji.

Adakah Kekayaan Itu Juga Satu Ujian?

Allah SWT berfirman di dalam Surah al Anbiya’, ayat 35

“Dan kami akan menguji kamu dengan keburukan, dan kebaikan..”

Iaitu ujian yang Allah SWT berikan kepada orang yang beriman dalam dua bentuk, samada ujian yang kita sukai ataupun kita benci. Contohnya diuji dengan sihat dan sakit, kaya dan miskin, senang dan susah, halal dan haram, ketaatan dan kemaksiatan, dan sebagainya. (ibid 9/59)

Maka, kita perlu sedar bahawa setiap detik seorang yang beriman pastinya akan diuji. Sekiranya kita merasa senang dengan hidup, berhati-hati kerana ia adalah ujian. Dan kerap kali kita akan kalah dengan ujian yang berbentuk kebaikan ini. Ujian ini akan melatih seseorang itu supaya tidak leka dengan kesenangan sementara yang diberikan.

Allah SWT berfirman di dalam Surah al Anfal, ayat 17

“Dan Tuhan hendak menguji orang yang beriman dengan ujian yang baik

Wahai orang yang beriman, bersabarlah dengan ujian itu. Kadangkala kita diuji dengan sogokan duit sehingga kita leka dengan kemewahan tersebut. Kadangkala kita diuji dengan kehabisan duit belanja yang sangat kritikal.

Bersabarlah dengan ujian itu kerana rezeki itu milik Allah. Kadangkala kita diuji dengan penghinaan dan ancaman sepertimana yang dilalui oleh Baginda SAW, dan nabi-nabi terdahulu, namun kita perlu menilai bahawa ia adalah satu anugerah yang Allah SWT berikan kepada kita.

Biodata Penulis

Nama penulis adalah Ustaz Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil, Graduan Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah, Universiti al Azhar. Beliau juga merupakan Yang Dipertua KPIPM pada sesi 2008/2009 dan juga merupakan mantan Felo Manhal PMRAM.


No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM