Friday, May 15, 2009

Program Mingguan dan Halaqah Muraja'ah al Quran

KAHERAH, 14 MEI - Program mingguan KPIPM sentiasa berjalan walaupun peperiksaan sedang dihadapi oleh mahasiswa. Program-program kerohanian seperti ini bertujuan menambahkan keyakinan dan hubungan mereka terhadap Allah SWT.

Pada minggu ini pula, Biro Dakwah dan Tarbiah telah menerukskan program ini seperti biasa. Bacaan Yasin kali ini dipimpin oleh Ustaz Muhammad Sayuti bin Mohammad Zawahib. Kemudian disusuli dengan tazkirah yang disampaikan oleh Ustazah Hurriyyah binti Abdul Mokti.

Selepas Solat Isya', program diteruskan dengan Halaqah Muraja'ah al Quran yang dikhususkan untuk mahasiswa tahun 1. halaqah ini ini bertujuan menguatkan lagi hafalan mahasiswa baru dan membantu mereka dalam cemerlang di dalam subjek al Quran.

Pada keesokan paginya, selepas selesai Solat Subuh berjemaah, program tazkirah diadakan selepas Solat Subuh berjemaah. Tazkirah disampaikan oleh Ustaz Ibnu Abbas bin Azizuddin.

Us Khairul Asyraf bin Khir memberitahu wartawan blog, bahawa program Halaqah tersebut telah diadakan seawal Program USMB dilaksanakan. Ia diteruskan sehinggalah hari ini bagi membantu mahasiswa dalam menghafal al Quran. Beliau sendiri berharap agar usaha ini mendapat sambutan oleh semua.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM