Thursday, March 26, 2015

NISA' SPORT DAY | العقل السليم في الجسم السليم

LAPORAN NISA' SPORT DAY
KELUARGA PELAJAR-PELAJAR ISLAM PERAK MESIR SESI 2014/2015

RABU, 18 MAC 2015 - Ketua Hal Ehwal Wanita Islam Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir sesi 2014/2015 telah menganjurkan satu aktiviti sukan di bawah seliaan Biro Tabung Kebajikan, Kesenian dan Riadah HEWI KPIPM sesi 2014/2015  yang dinamakan "Nisa' Sport Day". Aktiviti sukan ini telah berlangsung bermula jam 1.30-4.00 petang dan bertempat di Padang Nadi Zahra’, Haiyu ‘Asyir . Tema yang dibawakan pada program kali ini ialah " " العقل السليم في الجسم السليم  dan ia bersesuaian dengan matlamat penganjuran iaitu bagi meningkatkan tahap kecerdasan tubuh badan yang menatijahkan keaktifan berfikir dan kecerdasan akal dalam meneliti dan menghadam ilmu yang dipelajari.

Seluruh ahli HEWI yang terlibat telah berkumpul dan bertolak dari kawasan penempatan (Mahkamah Haiyu Sabie’) pada kira-kira jam 1.00 petang dengan menaiki sebuah bas. Aktiviti sukan ini dimulai dengan Majlis Perasmian oleh HEWI Angkat PMRAM Cawangan Perak merangkap Unit Kebajikan dan Kemanusiaan PMRAM 2014 , Ustazah Fathan Husna Binti Fauzi. Sejurus selepas itu, aturcara disusuli dengan aktiviti warming up seterusnya bermulalah perlawanan Bola Tampar dan aktiviti sukaneka. Kumpulan dibahagikan mengikut pembahagian Muzakarah Berkelompok KPIPM . Seluruh hadirat yang hadir  telah memberikan komitmen yang terbaik dan bersungguh-sungguh dalam setiap permainan yang dipertandingkan sama ada dalam perlawanan bola tampar mahupun dalam acara sukaneka. Aktiviti ini berakhir pada tepat jam 4.00 petang dan ahli bersiap-siap untuk bertolak pulang ke kawasan penempatan.

Besarlah harapan dari pihak KPIPM agar aktiviti ini dapat mencapai objektif yang telah digariskan iaitu meribat ukhuwah Islamiah dalam kalangan mahasiswi KPIPM, memupuk semangat kerjasama dan persaingan yang sihat serta melahirkan mahasiswi yang mempunyai tubuh badan yang cergas dan minda yang cerdas. Semoga objektif yang selaras dengan pembawaan KPIPM sesi kali ini pada item ketiga iaitu “UKHUWAH: Menerapkan nilai sahsiah Islamiyah bagi mengukuhkan ukhuwah dalam kalangan ahli” Berjaya direalisasikan dalam kalangan ahli HEWI KPIPM seterusnya dapat meribat kesatuan demi kelangsungan survival KPIPM akan datang.


BERILMU BERAMAL IKHLAS
“MEMURNIKAN PEMIKIRAN MELESTARIKAN KESATUAN” 

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM