Tuesday, December 17, 2013

Jejak Auliya' 13: "Meneroka Keizzahan Auliya"

Kaherah, 8 Disember 2013 - Bersempena dengan peperiksaan yang bakal menjelma, Biro Perhubungan, Sambutan & Rehlah KPIPM telah menganjurkan Jejak Auliya '13 untuk sesi 2012/2013. Program menjelajah maqam sekitar Kaherah ini telah dijalankan selama dua hari iaitu pada 8 Disember untuk ikhwah dan 14 Disember untuk akhawat.

Antara objektif yang digariskan adalah menanamkn sifat cintakan ilmu dan ulamak serta sentiasa berlumba-lumba menambah thaqafah. Ini selari dengan tema yang digunakan iaitu "Meneroka Keizzahan Auliya'."

Seawal jam 8 pagi rombongan bertolak ke maqam-maqam yang telah ditentukan. Antara maqam yang dilawati adalah maqam Sadah Alghumari, Ibn Hisyam, Imam Sya'rani, Imam Ramli dan lain-lain lagi. Rombongan berhenti makan tengahari dan solat asar di masjid Dandrawi yang berdekatan dengan maqam Imam Syafie.

Seusai solat asar, rombongan menuju ke destinasi terakhir iaitu di kawasan Muqattam. Antara maqam yang terdapat disini adalah maqam Ibnu Athoillah Assakandari, Ibn Daqiq Al'eidh, Imam Ibn Abi Jamrah dan lain-lain.

Selesai menziarahi maqam-maqam di sekitar muqattam, rombongan bergerak pulang ke Wisma Darul Ridzuan b dan sampai pada jam 5.15 petang.

“Ianya merupakan satu semangat kepada semua mahasiswa Islam di sini untuk mendalami ilmu agama seterusnya akan mencontohi mereka (ulamak) dan berkhidmat kepada masyarakat di Malaysia.” Ujar salah seorang peserta.


“Program Jaulah Maqam pada kali ini memberi gambaran kepada mahasiswa dan mahasiswi baru khusus sebagai permulaan mereka menimba ilmu dan pengalaman di bumi Mesir.” Ulas Saudara Asri Salim, selaku pengarah.No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM