Thursday, May 2, 2013

Ribat KPIPM: Ahli KPIPM Bersedia Menghadapi Imtihan


Kaherah 26 Mei 2013 - Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir telah mengadakan Ribat Perdana dengan jayanya. Program dimulakan pada jam 2.30 pagi dengan bacaan zikir dan diteruskan dengan qiamullail bulanan secara berjemaah.

Selesai solat subuh berjemaah, program diteruskan lagi dengan pengisian tazkirah dan motivasi bersempena imtihan yang akan menjelang tidak lama lagi. Santapan minda pada pagi tersebut telah disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Abdul Aziz Bin Ali, Presiden Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) 2013.

Beliau telah berkongsi sedikit sebanyak tentang pengalaman yang telah dilalui selama enam tahun keberadaan beliau di mesir. Beliau juga telah memberi kaedah belajar yang cukup berkesan kepada semua yang hadir.


"Manusia ini sama sahaja tarafnya, yang diumpamakan sebagai seorang  asing, yang diibaratkan sebagai seorang pedagang  yang sedang mencari hala tuju untuk pulang ke kampung halaman." ujar beliau.

Semua ahli yang hadir memberikan tumpuan sepenuhnya. Diharapkan KPIPM dapat lagi meneruskan program yang bermanfaat seperti ini pada masa akan datang.

“Beramal, Berilmu, Ikhlas”

“Memartabat Keilmuan Memimpin Kesatuan”

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM