Thursday, May 2, 2013

Jaulah Auliya' Bahnasa: “Thaqafah didalami , Ibrah dihayati”


BAHNASA, 27 APRIL 2013 - Biro Perhubungan Sambutan dan Rehlah  KPIPM telah menganjurkan satu jaulah ke Bahnasa bagi ikhwah. Jaulah ini juga di anjurkan bersempena dengan musim imtihan yang hampir tiba ini.  Program ini bertemakan “Thaqafah didalami , Ibrah dihayati” telah disertai seramai  51 peserta daripada kalangan ahli KPIPM.

Pada jam 11 malam bertarikh 26 April 2013 semua peserta jaulah berkumpul di sekitar Wisma Darul Ridzuan A. Setelah semua persiapan jaulah selesai dan bas tiba, peserta jaulah semua bergerak menuju ke lokasi bas di mahkamah berdekatan dengan Wisma.  Perjalanan bermula daripada Kaherah sekitar jam 12.50 pagi bertarikh 27 April 2013. Acara di dalam bas yang dikendalikan oleh Unit Pengisian dimulai dengan ucapan alu-aluan oleh Pengarah Jelajah Auliya’ Bahnasa, Yang Dipertua KPIPM dan seterusnya taklimat dan doa yang dibacakan oleh Musyrif Jelajah kali ini, Mohd Firdausi Bin Mohd Fauzi.

Perjalanan menuju ke sana telah mengambil masa hampir 4 jam . Kami tiba di Bahnasa pada pukul  4.30 pagi. Seusai solat subuh secara berjemaah di masjid  berdekatan, kami diberikan santapan rohani yang di sediakan oleh pengisi jaulah. Tazkirah ringkas pada pagi itu disampaikan  oleh wakil peserta jaulah iaitu Ustaz Zuhaili Bin Zanal Ali.

Pada jam 7.30 pagi kami memulakan jelajah makam di sekitar kawasan Bahnasa. Sedikit taklimat ringkas disampaikan oleh musyrif yang bertugas  sebelum memulakan jelajah makam . Peserta mula bergerak menziarahi makam di sekitar masjid Bahnasa. Hampir 20 makam yang di lawati antaranya anak sepupu Rasulullah SAW, Saidina Ali bin ‘Akhil bin Abi Thalib RA, Saidina Ja’far bin ‘Akhil bin Abi Thalib RA, Saidina al-Husain bin Soleh bin al-Husain bin Ali bin Abi Thalib RA, Saidina Ziyad bin Abi Sufyan, Ma’bad Nabi Isa bin Maryam AS, Bahrul Yusuf, pokok tempat berteduh Sayyidah Maryam, Saiyidah Khaulah al-Azwar (al-asadiah) dan beberapa lagi makam para sahabat dan syuhadaa’ Bahnasa ketika pembukaan Bahnasa.

Pada jam 10.00 pagi, peserta berkumpul di Masjid Bahnasa untuk solat jama’ taqdim dan makan tengah hari. Jaulah diteruskan ke makam Sab’uu Banat pada jam 1.45 petang dan bertolak pulang pada jam 3.20 petang. Lawatan ini dapat meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT dengan menghayati dan mentadabbur cipataanNya. Peserta juga dapat menghayati pengorbanan dan jasa para sahabat dan auliya’ serta mengembalikan semangat peserta untuk terus berjuang demi Islam.

Perjalanan berakhir dan selamat tiba di Wisma Darul Ridzuan A pada jam 5.00 petang. Walaupun lawatan yang dianjurkan ini hanya mengambil masa satu hari sahaja tetapi kesan dan kenangan yang amat manis tetap terpahat dalam hati semua peserta jaulah. 

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM