Friday, May 27, 2011

Ehya' al-Jum'ah : "Jangan Lupa Kepada Imtihan Akhirat"

KAHERAH,26 Mei - Ehya al-Jum’ah kali ini diteruskan seperti biasa. Pentazkirah kali ini adalah saudara Mohamad Hafiz bin Ahmad Ali, penuntut tahun dua, kuliah Syariah Islamiah, Kaherah.

Kalam beliau banyak menyentuh soal akhlak sebagai seorang muslim lebih-lebih lagi sebagai seorang penuntut ilmu agama. Nasihat beliau pada hadirin yang hadir, empat perkara penyebab kita lupa pada Allah.

“Kita sebagai manusia yang menumpang di bumi Allah S.W.T ini selalu lupa kepadaNya melalui dunia, makhluk, syaitan, nafsu”. Nasihat beliau di dalam tazkirah beliau.

Majlis tersebut disambung dengan solat sunat Hifzi secara berjemaah. Imam solat sunat Hifzi kali ini diimamkan oleh saudara Muhamad Ainuddin bin Mohd Ishak dan saudara Mohd Nor Hafiz bin Hasyim. Dan kedua-duanya merupakan penuntut kuliah Syariah Islamiah, Kaherah.

Di sebelah pagi pula, tazkirah Subuh telah disampaikan oleh saudari Akmal Hafizah binti Mohamad Fuad, penuntut tahun dua, kuliah usuluddin, Iskandariah.

Pesanan beliau agar semua yang hadir jangan lupa bahawasanya selain kita menanti imtihan yang akan tiba, kita perlu sedar yang sebenarnya kita sedang menjalani imtihan akhirat.

Ehya’ al-Jum’ah kali ini mengajak sahabat-sahabat sekalian merenungi bersama amalan-amalan yang kita kerjakan sebelum ini.

Biro Dakwah dan Tarbiah mengucapkan ribuan terima kasih di atas kerjasama ahli dalam program-program yang dianjurkan dan selamat menghadapi imtihan.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM