Friday, December 24, 2010

Ehya Jumaah : Wada' saudara Khairul Jamal


Kaherah,23 Disember – Ehya’ Jumaah diteruskan lagi pada minggu ini. Ehya’ Jumaah kali ini dijalankan dengan selepas solat Maghrib secara berjemaah dan disusuli bacaan Yasin dan tahlil.

Tahlil tersebut dibuat khusus bagi datuk kepada Yang Dipertua,saudara Khairul Ashraf bin Mohd Khir yang telah kembali ke rahmatullah pada Isnin lalu. Juga diniatkan juga kepada nenek saudara Ahmad Huwaidy bin Ahmad Azizi yang telah kembali ke rahmatullah pada petang semalam.

Setelah itu,majlis diteruskan dengan solat Isya’ berjemaah dan diikuti dengan solay sunat Hifzi. Dan majlis malam tersebut diakhiri dengan jamuan.

Kemudian disambung pula dengan solat Subuh berjemaah pagi tadi. Tazkirah yang pada asalnya diberikan selepas solat Subuh ditukarkan kepada majlis Wada’ bagi saudara Mohd Khairul Jamal bin Kadir.

Di dalam ucapan beliau,banyak menceritakan tentang pengalaman beliau selama berada di Mesir. Beliau juga menyebutkan kaitan perkataan Mesir dalam bahasa Arab (Mim,Sad,Raa) dengan kehidupan di Mesir. Banyak pesanan yang diberikan oleh beliau bagi mereka yang sedang menuntut di bumi Anbiya ini.

Beliau telah menamatkan pengajian di kuliah Syariah Islamiah,Dumyat. Dan akan pulang ke tanah air pada malam ini. Majlis tersebut diakhiri dengan gulungan daripada pengerusi majlis.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM