Tuesday, January 3, 2017

2 JANUARI 1492 | KEJATUHAN ISLAM DI ANDALUSIA
HARI INI DALAM SEJARAH

Pada tahun 900 Masihi, Islam telah mencapai puncak kegemilangannya di tanah Andalusia.Umat Islam di daerah tersebut mencapai kira-kira sebanyak 5 juta orang bersamaan 80% daripada penduduk tempatan.

Dinasti Umayah II pada ketika itu menjadi penguasa tunggal di Andalusia di mana kerajaannya mencapai kondisi sosial yang paling maju dan stabil di daratan Eropah namun pada tahun 1000 Masihi, kerajaan Andalusia telah menempah kegagalannya dalam mengekalkan posisi mereka. Kerajaan ini telah runtuh dan terpecah menjadi negara-negara kecil yang digelar Thaifah. Lebih menyedihkan lagi apabila satu per satu Thaifah ini telah berjaya ditakluki oleh kerajaan Kristian Eropah (Reconquesta) dan perkara ini berlaku sepanjang 200 tahun kecuali di sebuah negara kecil di hujung selatan tanah Andalusia iaitu kerajaan Granada.

Pada era tahun 1200-an, Granada berjaya menghindarkan negara mereka daripada penaklukan kerajaan-kerajaan Kristian Eropah. Bagi mempertahankan negara mereka, kerajaan Granada telah menyepakati perjanjian dengan kerajaan Castile (antara kerajaan Kristian terkuat di Eropah). Mereka dibayar upeti berupa emas setiap tahun sebagai tanda ketundukan kerajaan Granada kepada mereka.
Namun keruntuhan Granada bermula apabila Raja Ferdinand dari kerajaan Aragon menikahi puteri Castile, Isabella. Natijahnya, Granada ditakluk dan semua jejak Islam yang terdapat di negara ini dihapuskan. Dan pada 1482 Masihi, pertempuran antara kerajaan Kristian Sepanyol dan Emirat Granada pun bermula.

Tanggal 1492 Masihi, pasukan Kristian berjaya memasuki Kota Granada dan Istana al-Hambra. Bendera-bendera dan simbol-simbol kerajaan Kristian ditampal pada dinding-dinding istana dan bendera salib dipacakkan di menara tertinggi istana sebagai tanda kekuasaan dan penaklukan mereka.

Ribuan umat Islam diseksa dan dibunuh. Dengan jatuhnya kerajaan Granada ini, maka berakhirlah peradaban Islam di Sepanyol yang sebelum ini telah bertahan lebih dari 7 abad lamanya, maka cahaya Islam di sana telah diganti dengan pengaruh Kristian yang menempati wilayah tersebut.

      Dengan ini, Biro Tabung Kebajikan, Kesenian dan Riadah KPIPM sesi ini menyeru kepada seluruh mahasiswa mahupun mahasiswi supaya cakna dan peka terhadap jatuh bangun sejarah dan tamadun Islam, agar jiwa-jiwa kita punya kesedaran dalam menyebarkan serta menghidupkan keagungan dan syiar Islam hendaknya. Kembalikan kegemilangan Islam !

Mari bersama kita jayakan KEMPEN ACT FOR PEACE !


BERILMU, BERAMAL, IKHLAS
“ Memurnikan Pemikiran, Melestarikan Kesatuan “


Disediakan oleh :
Biro Tabung Kebajikan, Kesenian dan Riadah KPIPM
sesi 2016/2017

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM