Monday, December 21, 2015

KEMBARA AULIYA' TANTA : "AULIYA' DIJEJAKI, THAQAFAH DIMILIKI"


TANTA- Ketua Hal Ehwal Wanita Islam KPIPM sesi 2015/2016, di bawah seliaan Biro Perhubungan, Sambutan dan Rehlah telah mengadakan ziarah maqam ke Tanta dengan penyertaan seramai 49 orang peserta. Ziarah ini diberi nama Kembara Auliya’ Tanta (KEMBARA’15).

  Ziarah yang bertemakan “Auliya’ Dijejaki, Thaqafah Dimiliki” ini seiring dengan objektif yang telah dirangka iaitu menambah thaqafah dengan mendalami kehidupan dan perjalanan ulama’, meningkatkan ketaqwaan kepada Allah S.W.T serta mengeratkan ukhuwah dalam kalangan ahli. Para peserta program bertolak dari Kaherah sekitar jam 8 pagi dengan menaiki dua buah coaster dan sebuah van.

  Maqam auliya’ pertama yang kami ziarahi ini sangat masyhur dengan panggilan ‘Penyair Rasulullah’. Beliau merupakan pengasas Tarikat Khotibiyah dan telah menghimpunkan lebih 500 khutbah Nabi S.A.W serta berpegang dengan mazhab Hanafi. Beliau adalah Syeikh Mohd Kholil Khotib. Taklimat penerangan mengenai maqam-maqam yang diziarahi ini telah disampaikan oleh musyrif penerangan khusus dari Tanta iaitu Ustaz Mohd. Faiq Izzuddin bin Sahar.

  Seterusnya, para peserta dibawa menziarahi Syaikhah Sayyidah Nur Sobah R.A. Beliau merupakan antara Auliya’ atau Sufiyyah di kalangan wanita yang terkenal dengan sifat pemurah sehinggakan pada hari raya korban beliau telah infakkan sebanyak 60 ekor khoruf untuk disembelih.

  Setelah itu, para peserta berhenti berehat di Masjid Sidi Ahmad Badawi yang terkenal dengan keindahan struktur pembinaannya di Tanta. Di masjid ini juga menempatkan maqam Syeikh Sidi Ahmad Badawi dan terdapat bilik barangan beliau.

  Kemudian, perjalanan diteruskan lagi dengan menziarahi maqam yang berdekatan seperti maqam Sidi Salim Al-Maghribi yang merupakan pakcik kepada Sidi Ahmad Badawi, maqam Sidi Ahmad Bahai, maqam Sidi Marzuq Al-Ghazi dan maqam Sidi Mihi yang merupakan guru kepada Syeikh Jamzuri iaitu penulis buku Tuhfatul Atfal.

  Sebelum bertolak pulang ke Kaherah, para peserta sempat menziarahi maqam Syeikh Izzir Rijal atau nama sebenar Muhammad bin Izzuddin. Beliau diberi nama Izzir Rijal kerana terkenal dengan sikap suka membantu orang yang susah dan orang yang berdukacita. Beliau mempunyai nasab dengan Imam Hassan, anak kepada Sidina Ali.

   Alhmdulillah, kesemua 8 maqam di Tanta telah berjaya diziarahi dan mendapat sambutan yang baik dari para peserta bertepatan dengan tema yang dibawa “Auliya’ Dijejaki, Thaqafah Dimiliki”. Rombongan bertolak pulang ke Kaherah pada pukul 5.00 petang dan selamat sampai sekitar jam 8.00 malam.
BERILMU, BERAMAL, IKHLAS
"MEMURNIKAN PEMIKIRAN, MELESTARIKAN KESATUAN"

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM