Tuesday, September 22, 2015

MAT'49 & MTH'28 - “MUSYAWARAH MEMACU KEGEMILANGAN KESATUAN”


KAHERAH, 19 SEPTEMBER 2015 – Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir  sesi 2014/2015 di bawah Jabatan Setiausaha Agung telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan (MAT) kali ke-49 dan Mesyuarat Tahunan Hewi (MTH) kali ke-28.  Objektif program ini diadakan adalah untuk mengeratkan ukhuwah antara ahli dan pimpinan.  Selain itu, untuk memberi pendedahan kepada ahli tentang gerak kerja persatuan, dan merupakan medium muhasabah dan cadangan bagi meningkatkan kualiti gerak kerja berorganisasi.  Program ini berlangsung di Dewan Syiekh Idris Al- Marbawi, Baitul RIdzuan dengan bertemakan “MUSYAWARAH MEMACU KEGEMILANGAN KESATUAN”.
              Bermula 8.00 pagi, Kaunter Pendaftaran Ahli KPIPM telah dibuka. Meraka telah diberi taklimat awal berkenaan disiplin dan protokol sepanjang program itu berlangsung. Seterusnya, program itu di serikan lagi dengan Majlis perasmian. Program ini dirasmikan oleh Atase Pendidikan Negeri Perak En.Munawer bin Mohamed Noh. Selepas itu, bermulalah acara yang dinantikan iaitu Persidangan Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-49. 
              Persidangan ini terbahagi kepada dua sesi, iaitu sesi pagi dan petang. Sesi pagi dimulakan dengan ucapan dari Yang Dipertua KPIPM, Muhammad ‘Asri Bin Mohd Salim. Seleps itu, pembentangan laporan jabatan dan biro sepanjang sesi 2014/2015. Pada sesi  petang, dibentangkan laporan kewangan. Seterusnya, pembentangan usul.
            Pada tahun ini, ada dua usul yang dibincangkan. Pertama, “Meningkatkan kualiti mahasiswa melalui penjanaan sumber tenaga yang berkemahiran dalam pelbagai bidang” oleh Syariza bt Ayub. Kedua, “Meningkatkan Thaqafah di kalangan ahli KPIPM” oleh Nur Saaidah bt Jaafar. Usul pertama dibahaskan dan diterima sebulat suara, manakala usul kedua juga dibahaskan dan keputusannya adalah usul ini dirangkumkan ke dalam usul yang pertama dengan undian sebanyak 96 orang.

            Di penghujung program Yang Dipertua KPIPM, Muhammad ‘Asri Bin Mohd Salim memberi ucapan penangguhan seterusnya, pembubaran AJKT dan AJK HEWI sesi  2014/2015. Selepas itu, program ini diserahkan kepada pengarah SPR untuk pengisytiharan AJKT dan AJK HEWI KPIPM sesi 2014/2015. Seterusnya, berakhirlah Mesyuarat Agung Tahunan keli ke- 49 pada tahun ini dengan jayanya.No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM