Sunday, July 28, 2013

Titik Tolak Perang Badar

Perang Badar merupakan peperangan pertama yang dilalui oleh umat Islam. Ia bepunca daripada sekatan ekonomi dan rampasan harta penduduk Islam di Mekah. Pada mulanya kaum Muslimin hanya keluar untuk menyekat kemaraan rombongan Abu Sufian dan merampas barang dagangan milik penduduk Islam dari kafilah tersebut, akan tetapi kehendak Allah s.w.t berjalan bertentangan dengan kehendak mereka di mana Allah s.w.t.telah mempertemukan mereka dengan rombongan tentera Abu Jahal maka berlakulah satu pertempuran yang dahsyat. 

Allah s.w.t  telah  merakamkan di dalam al-Quran :
Maksudnya : “ Supaya Allah s.w.t menegakkan yang benar itu dan menghapuskan yang salah (kufur dan syirik).”

Sesungguhnya perang Badar yang bermula dan berakhir dengan pentadbiran Allah s.w.t  serta kepimpinan dan anjuranya itu merupakan pemisah di antara kebenaran dan kebatilan. Mengikut apa yang dikatakan oleh ulama’-ulama’ tafsir secara ringkasnya bahawa pemisahan (al-furqan) bermaksud lebih komprehensif, menyentuh hati, luas dan mendalam. 

Lembaran al-Quran ada menukilkan :
Maksudnya :  “ … jika kamu beriman kepada Allah s.w.t dan kepada apa yang diturunkan oleh kami (Allah) kepada hamba kami (Muhammad) pada hari “al-furqan”, iaitu hari bertemunya dua angkatan tentera (Islam dan Kafir di medan Perang Badar)…”

As-Syahid Sayyid Qutub menjelaskan kepada kita tentang makna pemisahan dalam perang Badar. Perang Badar merupakan pemisah kepada dua gambaran memungkinkan, kemenangan dan kekalahan. Meskipun, kemenangan secara zahirnya masih tergambar kepada kaum Musyrikin dan kekalahan secara batiniah masih tergambar kepada kaum Muslimin sehingga ada golongan Munafik berkata, “ Orang-orang Muslimin telah ditipu oleh agama mereka sendiri”. Namun hakikatnya Allah s.w.t sengaja menghendaki kaum Musyrikin lebih ramai berbanding kaum Muslimin. Ini bertujuan untuk membezakan di antara yang kalah dan yang menang tanpa melihat kepada kekuatan mereka sendiri. Allah s.w.t  juga menyedarkan kaum Muslimin bahawa kekuatan sebenar terletak pada aqidah yang kukuh, dan bukan pada tentera atau canggihnya senjata semata-mata.

 Perang Badar juga merupakan pemisah antara dua era di dalam sejarah kemanusiaan. Manusia keseluruhannya sebelum muncul perundangan Islam adalah sangat berbeza berbanding selepas terlaksananya sebuah perundangan Islam. Dengan sifatnya tersendiri, ia memberi lembaran baru bagi kehidupan manusia, manhaj baru bagi kewujudan insani, sistem baru dalam sesebuah masyarakat serta pengisytiharan umum bagi kebebasan manusia di atas muka bumi berlandaskan ketetapan ketuhanan semata-mata disamping mengenepikan kuasa taghut yang mencabul keagungan Tuhan dan kekuasan-Nya. Islam tidak akan mampu berterusan dengan akidah penganut-penganutnya yang hanya zahir di celah-celah slogan penghambaan diri kepada Allah s.w.t semata-mata dan hanya zahir di dalam akhlak kewibawaan sesama mereka. Islam tidak mungkin bertahan tanpa bangun menuju ke arah pembentukan sebuah lembaran baru, manhaj baru, kerajaan baru dan masyarakat baru di dalam realiti sebuah kehidupan akan tetapi Islam juga dengan sifatnya yang tersendiri telah menghakis segala halangan materialisme yang mengekang kehidupan umat Islam di dalam proses melaksanakan ajarannya dan seterusnya melangkah ke arah pembentukan kehidupan manusia sejagat. Sesungguhnya pembelajaran secara langsung ini datang daripada Allah s.w.t.

Kebanyakan golongan Zionis yang datang dari Barat untuk memerangi Islam serta memusnahkannya turut terpengaruh dengan nilai-nilai murni yang terdapat di dalam masyarakat Islam. Seterusnya mereka kembali ke negara mereka untuk memusnahkan undang-undang diktator yang terdapat di negara mereka selepas mereka menyaksikan saki baki perundangan masyarakat Islam. Seperti mana yang kita ketahui, golongan Tatar yang datang dari Timur untuk memerangi Islam serta memusnahkannya turut sama terpengaruh dengan aqidah Islam pada akhirnya. Mereka membawa dan menyebarkannya di serata dunia dan menegakkannya di bawah sebuah pemerintahan bermula dari kurun ke lima belas hingga kurun  ke dua puluh di tengah-tengah bumi Eropah. Walau bagaimanapun, sejarah manusia bermula dari ekspidisi Badar telah terpengaruh dengan pemisahan ini.

Perang Badar jika kita lihat dari sudut kesannya adalah merupakan fenomena alam yang telah dirayakan oleh semua makhluk Allah s.w.t  termasuk jin dan malaikat. Manakala di atas pentas dunia pula, disebutkan bahawa surah ar-Rum ketika diturunkan ke atas baginda seolah-olah merealisasikan harapan ribuan kaum Muslimin Mekah untuk melihat bangsa Rom yang terdiri dari golongan ahli kitab dapat mengalahkan bangsa Parsi yang terdiri daripada golongan penyembah berhala. Dua negara ini merupakan pemegang paksi dunia ketika itu. Kaum Muslimin dan kaum Musyrikin merupakan kekuatan sejarah dan pelbagai fenomenanya telah memaparkan peristiwa dramatik yang besar di pentas dunia yang patut dijadikan contoh pelajaran bagi gerakan Islam pada hari ini. 

Inilah isyarat kepada hakikat ketentuan yang besar, di mana hak mahupun batil tidak akan terlaksana jika hanya berdasarkan teori, ia perlu bersifat realiti di mana kebatilan perlu dihapuskan dan kebenaran di angkat tinggi dengan tangan umat Islam sendiri. Bukan sekadar bercakap, berdebat ataupun berdialog kosong tanpa bergerak ke arah itu. 

Kebenaran tidak akan tertegak selagi kebatilan tidak dikalahkan dengan kuasa Islam. Itulah agama yang bermanhajkan gerakan yang nyata bukan sekadar kepercayaan untuk mencapai pengertian atau untuk bahan berdebat mahupun untuk kepercayaan negatif. 


Justeru itu, semua kejadian di atas merupakan titik pemisah di antara sifat manhaj Islam itu sendiri. Tabiat dan hakikat sistem ini terserlah apabila dipamerkan oleh keperibadian umat Islam tersebut. Kini fenomena perbezaan (al-furqan) itu akan selalu kita saksikan dikala keberadaan Islam dalam mengalami detik-detik cemas. Hal ini sangat jelas jika pemahaman kaum Muslimin terhadap agamanya bersifat padu dalam keadaan semasa, sehingga pemahaman kaum Muslimin ini dipengaruhi oleh jiwa-jiwa para pendakwah. Itulah fenomena perang Badar merupakan petunjuk-petunjuk yang begitu menyentuh lubuk hati. Sesungguhnya Allah s.w.t  jualah yang berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. 


No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM