Sunday, July 7, 2013

Daurah Ilmiah Musim Panas: Penerapan Thaqafah Kebajikan Ahli

KAHERAH, 30 Jun 2013 – Biro Pelajaran dan Ilmiah Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir sesi 2012/2013 telah menganjurkan sebuah program ilmiah bersempena cuti musim panas. Program yang diberi nama ‘Daurah Ilmiah’ ini telah diadakan selama 2 hari bermula pada 30 Jun dan 1 Julai 2013 dengan bertujuan meningkatkan thaqafah ahli KPIPM yang baru sahaja selesai menjalani peperiksaan fasa 2 baru-baru ini. Pelbagai pengisian yang menarik telah disajikan sepanjang program berlangsung.

Pada jam 10.00 pagi, Dewan Baru Wisma Darul Ridzuan B telah dipenuhi oleh para hadirin yang terdiri daripada seluruh mahasiswa di Mesir. Sambil menunggu kedatangan pengisi, hadirin disajikan dengan alunan qasidah. Majlis bermula tepat jam 11.00 pagi.

Tirai Daurah Ilmiah dibuka dengan diskusi kitab Fathul Mu’in oleh Al-Fadhil Ustaz Muhammad Nazrul bin Abd Nasir Al-Azhari. Pada hari pertama, beliau menyentuh hadis pertama sehingga hadis tiga belas yang menceritakan tentang kelebihan golongan yang mempelajari al-Quran, ibadah-ibadah umum dan khusus seperti yang ditekankan ialah solat berjemaah dan ditunaikan pada awal waktu serta beberapa sifat mahmudah.
            
Pada hari kedua, Daurah Ilmiah diteruskan lagi dengan sambungan hadis empat belas sehingga hadis empat puluh. Ringkasnya, hadis-hadis ini menerangkan tentang ibadah puasa,  haji dan umrah, muamalat serta jihad.Sesungguhnya, kesempatan berada di dalam majlis ilmu ini diharapkan dapat memberikan impak yang berkesan kepada para hadirin di samping menambahkan lagi thaqafah seterusnya, dipraktikkan ilmu tersebut dalam kehidupan seharian. Perumpamaan orang yang mempunyai ilmu tetapi tidak mengamalkannya,dalam matan Zubad ditulis :


“Orang yang berilmu tetapi tidak beramal akan diseksa terlebih dahulu daripada penyembah berhala.”

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM