Monday, February 11, 2013

PEMANDU '13: Sinergi Dakwah Menjana Daie Kontemporari


Kaherah, 7 februari 2013 – KPIPM dengan jayanya mengadakan Program Pemantapan Du’at (PEMANDU ) bagi siri pertama dengan tajuk ‘Dakwah Dinamik’. Program ini telah diadakan di Dewan Syeikh Sya’rawi. Turut berlangsung, Majlis Pelancaran Perasmian Program Pemantapan Du’at bagi sesi 2012/2013, yang telah dirasmikan oleh Ustaz Muhammad Hanif Bin Abdullah selaku Yang Dipertua KPIPM dengan upacara menandatangani banting dan melengkapkan gimik perasmian PEMANDU.

Dengan tema “Sinergi Dakwah Menjana Daie Kontemporari”, PEMANDU yang merupakan program anjuran Biro Dakwah dan Tarbiah (BDT) dengan kerjasama Biro Tabung Kebajikan,Kesenian dan Riadhah (BTKKR) KPIPM, telah meletakkan 3 objektif yang menjadi sasaran utama pada sesi ini.Antara objektif tersebut ialah untuk membentuk syakhsiah muslim yang berlandaskan al-Quran dan al-Sunnah,melahirkan mahasiswa Islam yang berkredibiliti dan disegani oleh masyarakat,dan menerapkan kamahiran semasa bagi menghasilkan mahasiswa yang kreatif.


Program “Dakwah Dinamik” yang merupakan program pertama PEMANDU pada sesi ini telah membawa para pendakwah ke arah strategi dakwah yang berkesan kapada mad’u dengan Slot Pengisian “Dakwah Dinamik” oleh Ustaz Farid Faizi Bin Azizan yang telah menerangkan kepada semua ahli KPIPM tentang kewajipan berdakwah kepada masyarakat sekeliling.

Program kali ini turut diserikan lagi dengan persembahan pentomen yang bertemakan strategi pendakwah untuk menghadapi mad’u oleh Usrah Al-Muhazirun dibawah kelolaan Biro Tabung Kebajikan,Kesenian Dan Riadhah (BTKKR) yang merupakan penganjur bersama PEMANDU.Tayangan video promo dari program ‘MESRA 13’ mengakhiri Program Pemantapan Du’at bagi siri pertama ini.

Keseluruhan program kali ini telah mendapat sambutan yang sangat memberangsangkan dari semua ahli KPIPM.Semoga program untuk siri-siri yang akan datang dapat terus dijalankan dengan jayanya dalam usaha untuk menggarap tenaga kerja dan generasi pelapis yang berkredibiliti dan berkemahiran kreatif.


No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM