Tuesday, November 8, 2016

PROSEDUR BAHARU MEMPERBAHARUI VISA PELAJAR MALAYSIA UNIVERSITI AL AZHAR


TAKLIMAT PROSEDUR BAHARU MEMPERBAHARUI VISA PELAJAR MALAYSIA UNIVERSITI AL AZHAR

Selasa , 1 Nov 2016 di Dewan Malaysia Abbasiyah Kaherah (DMAK)

Panel penyampai : Mr Ahmad Zakariyya ( Mudir Qism al Jawazat Maktab Ri'ayah at Tullab al Waafideen ) Rabitah al Khirrijin al Azhar

● PENGENALAN KEPADA "MAKTAB RI'AYAH AT TULLAB AL WAFIDEEN"

Merupakan inisiatif daripada pihak Rabitah melalui pekeliling yang disebut oleh al Imam al Akbar Syeikhul Azhar untuk membantu pelajar asing daripada beberapa buah negara yang ditakrifkan sebagai "دول استطلاع الأمن" bagi melancarkan urusan yang berkaitan dengan permit/iqamah (visa) pengajian di Mesir.

● PELAJAR YANG TERLIBAT TERBAHAGI KEPADA 3 KATEGORI

1) Marhalah Jami'iyyah (Kuliah & Perubatan)
2) Ma'ahid al Azhar (Bu'uth, Qiraat Shoubra)
3) Markaz Bahasa Arab Sheikh Zayed

● KEDUDUKAN "MAKTAB RI'AYAH AT TULLAB AL WAFIDEEN"

1) Bagi urusan pelajar LELAKI KULIAH, PERUBATAN & MARKAZ :
Dalam Masjid bersebelahan dengan Kuliah Dakwah al Azhar Hayyu Saadis

2) Bagi urusan pelajar PEREMPUAN KULIAH,PERUBATAN & MAKAZ :
Dalam Bangunan Kulliyah Soidalah di Kulliyatil Banat, Tingkat 2

3) Bagi pelajar MA'AHID AL AZHAR LELAKI & PEREMPUAN
(Bu'uth & Shoubra) :
Maahad al Bu'uth, Madinatul Bu'uth Abbasiyah

● Al Azhar telah mewartakan satu pekeliling baharu di mana semua pengeluaran Tasdiq & Ifadah disekatakan dalam satu format sahaja dan ianya tidak lagi diserahkan kepada pelajar secara individu, malah sebaliknya pihak pengurusan universiti sendiri yang akan menguruskan pengeluaran (Tasdiq dan Ifadah) kemudian menghantarnya ke Maktab Ri'ayah at Tullab al Wafideen. Urusan ini dianggarkan memakan masa selama 3-4 hari oleh pihak panel pembentang. Walaubagaimanapun ianya tertakluk kepada tahap komitmen diperingkat kuliah itu sendiri. Para pelajar hanyalah perlu mengisi BORANG PERMOHONAN TASDIQ/IFADAH yang disediakan di kuliah masing2 dan menunggu dalam tempoh 3-4 hari sebelum ke Maktab Ria'yah at Tullab al Wafideen untuk urusan permohonan visa. Al Azhar melancarkan tatacara ini setelah mendapati lebih daripada 200 TASDIQ palsu dan pelbagai format yang diterima diperingkat pengurusan Imegresen Republik Arab Mesir.

● TATACARA PEMBAHARUAN VISA

► Pastikan tempoh sah visa/iqamah masih berbaki sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum pasport dihantar untuk proses pembaharuan.

► Isi borang permohonan Tasdiq / Ifadah di kuliah masing2 (boleh survey di kuliah masing-masing tempat yang dikhususkan untuk urusan ini) - kebiasaannya di 'syu'un', sebagaimana yang diterangkan oleh pembentang tiada apa-apa bayaran yang dikenakan pada urusan ini.

► Selepas 3-4 hari pelajar menuju ke Maktab Ri'ayah at Tullab al Wafideen (mengikut pusat pengajian masing-masing) bagi proses permohonan iqamah/visa. Di sini pelajar perlu :

      1) Mengisi borang Iqamah Imegresen Republik Arab Mesir (borang disediakan di sana dan PASTIKAN TIADA SEBARANG KESALAHAN DIBUAT SEMASA MENGISI BORANG, BERIKAN MAKLUMAT SEPERTIMANA YANG TERTERA PADA PASPORT, dan SEBARANG KESALAHAN YANG DIKESAN PADA BORANG MENGAKIBATKAN BORANG TERSEBUT TIDAK AKAN DIPROSES dan PELAJAR PERLU MENGISI BORANG YANG BARU)

      2) Sediakan 2 keping gambar berukuran pasport
      3) Sediakan 2 salinan muka depan pasport
      4) Sediakan 2 salinan setiap helaian pasport yang bercop
      5) Bagi pelajar MARKAZ sahaja , perlu mendapatkan 'Khitab Safarah' yang akan dikeluarkan oleh pihak Education Malaysia Egypt (EME)
      6) Bayaran perlu dibuat sebanyak EGP 24.00 bagi kos setem rasmi, pelajar akan dibekalkan dengan Resit Pembayaran dan Perakuan Terimaan Pasport daripada pihak Maktab setelah bayaran dibuat. Diingatkan kepada pelajar agar menyimpan sebaik mungkin Resit dan Perakuan tersebut untuk keselamatan dan urusan berkaitan dengan pihak berkuasa setempat

► Tempoh pengeluaran iqamah/visa memakan masa selama 1 bulan selepas   tarikh permohonan dibuat kemudian pelajar boleh tuntut pasport masing-masing  selepas tempoh tersebut di Maktab yg berkenaan.

● MAKLUMAT TAMBAHAN

- Waktu operasi Maktab bermula hari Ahad hingga Khamis pd jam 6.00 pagi hingga 2 petang setiap minggu (tidak termasuk cuti umum Negara Mesir)

- Urusan boleh diwakilkan sekiranya Wakil tersebut mendapat pengesahan rasmi daripada pihak KBMK dan KEMENTERIAN LUAR NEGERI MESIR (surat, setem dan cop)

- Kelewatan permohonan memperbaharui visa akan dikenakan denda bermula pada kadar EGP 80.00 dan seterusnya mengikut tempoh kelewatan. Perkara ini akan dikemaskini melalui pekeliling pihak Imigresen Mesir dari semasa ke semasa

- Sebarang komentar dan penambahbaikan bolehlah diutarakan kepada 'Maqar ar Raabitah, Idarah al Wafideen.

Yang Benar,

MUHAMMAD NUR IKHWAN BIN SHAMSUDDIN
KETUA BIRO TABUNG KEBAJIKAN, KESENIAN DAN RIADAH
KPIPM SESI 2016/2017

BERILMU BERAMAL IKHLAS
"MEMURNIKAN PEMIKIRAN, MELESTARIKAN KESATUAN "

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM