Thursday, March 3, 2016

3 MAC 1924 | SEJARAH HITAM UMAT ISLAM SEDUNIA

3 MAC 1924 | SEJARAH HITAM UMAT ISLAM SEDUNIA


    Islam pada abad kegemilangannya suatu ketika dahulu pernah menaungi 2/3 dunia. Namun, pada tarikh 3 Mac 1924, genaplah sudah 92 tahun tarikh hitam kejatuhan  dan kehilangan Empayar Khilafah Uthmaniyah. Kehilangan ini bukan sahaja melibatkan kejatuhan Empayar Uthmaniyah, bahkan meliputi kejatuhan Islam secara keseluruhannya.

    “Sesungguhnya pada kisah-kisah mereka itu terdapat pelajaran bagi orang yang mempunyai akal fikiran. Al-Quran itu bukanlah cerita yang dibuat-buat tetapi membenarkan (kitab-kitab) yang sebelumnya dan menjelaskan segala sesuatu bahkan sebagai petunjuk serta rahmat bagi kaum yang beriman.” ( Surah Yusuf : ayat 111 )

    Islam pernah menawan Kota Constantinople di bawah pemerintahan Sultan Muhammad al-Fatih sekali gus mengakhiri Empayar Byzantine pada tahun 1453. Durasi masa sejarah selepas itu dipenuhi dengan peristiwa demi peristiwa dengan bertukarnya tampuk kepimpinan, peristiwa peperangan dan serangan, penjanjian-perjanjian serta pemberontakan.

     Konspirasi, perancangan serta strategi telah disusun rapi oleh puak-puak Yahudi yang sememangnya benci dengan sistem khilafah Islamiyah. Mereka menyusun pelbagai modus operandi semata-mata untuk menjatuhkan sistem khilafah Islam yang begitu gah ketika itu dengan melaga-lagakan umat Islam serta memecahbelahkan fahaman dan fikrah Islamiyah yang utuh pada jiwa umat Islam ketika itu. Antaranya melalui kaedah hutang, melalui Revolusi Arab 191, Perjanjian Skyes-Picot dan juga melalui kekalahan Jerman dalam Perang Dunia Pertama.

     Konflik semakin memuncak sewaktu pemerintahan Sultan Abdul Hamid II (1876-1909). Pada 31 Mac 1909, pihak Zionis merancang konspirasi hebat dengan tercetusnya pembunuhan berdarah di Kota Istanbul, Turki. Sultan Abdul Hamid dituduh hebat sebagai dalang pembunuhan berdarah ini sehingga dilucutkan jawatan sebagai pemegang tampuk pemerintahan Turki pada ketika itu. Selepas peristiwa perlucutan jawatan itu, Turki menjadi lebih parah apabila munculnya musuh bertopengkan manusia, Kamal Atartuk.

     Semasa pemerintahan Atartuk, usul untuk melaksanakan projek pembubaran khalifah diserahkan kepada anggota Zionis Antarabangsa dan usul ini dipersetujui oleh anggota organisasinya sendiri, yang mana berlaku pada tarikh 3 Mac 1924. Sejak peristiwa itu, Kamal Atartuk mula mengubah sistem persekolahan Islam kepada sistem sekular. Rakyat tidak dibenarkan berpakaian Islam, sebaliknya memerintahkan untuk berpakaian barat. Apa yang lagi menyedihkan, seruan azan ditukar kepada bahasa Turki manakala kalendar Hijri ditukar kepada kalendar Masihi.

    Begitulah detik-detik terakhir keruntuhan Khilafah Islamiyah. Namun adakah ada sekelumit rasa pada jiwa dan diri kita untuk menegakkan kembali Khilafah Islamiyah yang telah hilang? Adakah kita masih punya masa untuk berdiam diri tanpa usaha digelumang leka?

    Ayuh segera bangkit membentuk perpaduan Islam yang syumul dalam usaha mengembalikan semula sistem khilafah yang telah lama hilang.

   Biro Tabung Kebajikan, Kesenian dan Riadah KPIPM sesi kali ini menyeru kepada semua agar sedar dan cakna tentang sejarah Islam yang berlaku. Bersama bersatu mencorak masyarakat ke arah Islam yang syumul In Sya Allah.

   Ayuh sama-sama kita jayakan kempen BTKKR KPIPM sesi kali ini, Kempen “Freedom” !

BERILMU, BERAMAL, IKHLAS
"MEMURNIKAN PEMIKIRAN, MELESTARIKAN KESATUAN"

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM