Sunday, June 29, 2014

TALKSHOW AKU KHALIFAH HARI INI (A.K.H.I) - PEMANDU (SIRI 1)


KAHERAH 25 jun 2014M bersamaan 27 Syaaban 1435H  jam 9 malam bertempat di Dewan Wisma Darul Ridzuan B, Program Pemantapan Du'at (PEMANDU) KPIPM di bawah Biro Dakwah Dan Tarbiah  (BDT) dengan kerjasama Biro Tabung Kebajikan,Kesenian Dan Riadhah  (BTKKR) telah mengadakan satu program talkshow bertajuk AKU KHALIFAH HARI INI (AKHI)” yang telah disampaikan oleh 2 orang panel yang hebat dan disegani iaitu Al-Fadhil Ustaz Muhammad Hanif bin Abdullah dan Dr.Nihal binti Termizi  bersama moderator  Mohd Nor Zafri bin Mohd Ayob. Rancangan talkshow ini berjalan selama 3 pusingan. Program ini turut dihadiri oleh Pegawai Atase Pendidikan Negeri Perak Ustaz Munawir bin Mohamed Noh. Majlis juga di serikan lagi kehadiran Badan Pengurus angkat PMRAM cawangan Perak Ustaz Muhammad Syazwan bin Hamzah.


     Program ini di anjurkan buat para penuntut anak Perak yang berada di Mesir yang bertujuan untuk mengubah paradigma para hadirin tentang kewajipan berdakwah berlandaskan fikrah yang sebenar dan mengaplikasikan ilmu mereka kepada masyarakat sekeliling. Terdapat banyak isi-isi penting yang telah disampaikan oleh para panelis berkenaan dengan konsep kepimpinan. Antaranya para panelis lebih mengutamakan di dalam setiap diri hadirin agar mempunyai fikrah Islamiah yang jelas untuk menjadi seorang pemimpin yang hebat dan berkualiti. Seterusnya perkara yang perlu dititik beratkan oleh seorang khalifah atau daie ialah senantiasa menjaga hubungan dengan Allah S.W.T. Selain itu, peranan seorang pemimpin juga perlu ditingkatkan dan mencari ruang untuk menambah ilmu pengtahuan samada ilmu yang berbentuk akademik ataupun ilmu kemahiran. Syeikh Dr.Yusof Al-Qardawi telah menggariskan di dalam rukun jemaah terdapat 3 golongan yang perlu ada iaitu ulama, aktivis dan pemikir.

               Program di teruskan lagi dengan persembahan sketsa pentomen oleh Usrah Al-Muhazirun dibawah unit lakonan dan pementasan yang betajuk "Aku Khalifah Hari Ini". Sebelum berakhirnya majlis, pegawai telah memyampaikan taklimat keselamatan dan menyerahkan sumbangan derma kepada wakil mangsa kejadian rompakan di rumah transit baru-baru ini. Diharapkan program seperti ini dianjurkan lagi pada masa akan datang demi kelangsungan KPIPM. Majlis berakhir pada pukul 11.30 malam.

BERILMU, BERAMAL, IKHLAS
MEMURNIKAN PEMIKIRAN, MELESTARIKAN KESATUAN

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM