Tuesday, December 1, 2009

Terima Kasih Atas Pengorbanan Sahabat-sahabat

KAHERAH : Pihak persatuan mengucapkan jutaan terima kasih kepada sahabat-sahabat yang sanggup mengorbankan masa dan tenaga bagi menjayakan sambutan Aidil Adha pada tahun ini. Bermula dengan giliran menjaga unta, kambing dan khoruf sehingga hari memasak, komitmen yang diberikan amat membanggakan. Jadual tugasan yang telah disusun oleh jawatankuasa program dilaksanakan dengan baik dan berlapang dada oleh mereka yang ditugaskan.

Terdapat juga dikalangan ahli yang bertugas membawa bersama kitab-kitab dan nota pelajaran mereka semasa bertugas. Jadual tugasan ini sedikitpun tidak menggangu pembelajaran mereka bagi menempuhi peperiksaan yang hampir menjelang.

Ustaz Aminuddin Bin Sadri dari Syaqah 9 yang ditemui ketika bertugas pada syif tengah malam (12.00 malam hingga ke 6.00 pagi) melahirkan perasaan bangga kerana dapat menjaga binatang korban tersebut.

“Walaupun sekarang ini musim sejuk, namun saya berasa seronok serta taajub dapat menjaga unta pada malam ini”

“Mudah-mudahan unta yang saya jaga ini dapat mendoakan kejayaan saya dalam peperiksaan yang akan datang” ujar beliau secara bergurau.

“Saya amat berharap agar semua sahabat yang berada di muhafazah (luar Kaherah) dapat turun beramai-ramai ke Kaherah untuk sama-sama menyambut hari raya di sini” tambahnya lagi. Beliau yang kini menuntut di Kuliah Syariah Tahun Dua, Kaherah menggunakan kesempatan berjaga malam ini untuk menelaah kitab-kitab pengajainnya.

Pagi Penyembelihan

Kehadiran anak-anak Perak dari seluruh bumi Mesir yang membanjiri perkarangan Wisma A telah menghidupkan kemeriahan suasana di pagi raya serta membangkitkan semangat gotong-royong melapah, memotong serta mengagihkan daging korban ke rumah-rumah ahli sekitar Kaherah.

Dua ekor unta telah disembelih oleh Ustaz Muhammad Mujahid Bin Mohammad Fadzil, Pengerusi Badan Penasihat KPIPM dan Ustaz Khairul Ashraf Bin Mohd Khir, YDP KPIPM. Dua ekor khoruf pula disembelih oleh Ustaz Fareez Izhar Bin Zainuddin, Pengarah Program dan Ustaz Mohd Zulfadhli Bin Zainal, AJK Badan Penasihat KPIPM manakala tiga ekor kambing telah disembelih oleh Ustaz Muhammad Bin Dolah, Ustaz Mohd Shahril Bin Mohd Nasir dan Ustaz Ahmad Shazwan Bin Khalid (pemilik panggu).

Proses melapah dan memotong daging berakhir sebelum azan Asar walaupun diselangi berhenti rehat untuk solat Jumaat. Selepas Asar, daging korban diedarkan ke rumah-rumah ahli.

Kerja Gotong-royong telah berlarutan hingga ke pagi berikutnya bagi merebus dan memasak daging korban tersebut.

“Kebersamaan ahli dalam menjayakan sambutan korban tahun ini membuktikan bahawa KPIPM merupakan wadah penyatuan terbaik untuk semua anak-anak Perak di bumi Mesir ini” kata Ustaz Khairul Ashraf Bin Mohd Khir, YDP KPIPM ketika ditemui oleh wartawan blog.

“Jangan lupa untuk datang beramai-ramai pada hari terbuka PMRAM Cawangan Perak esok” sambungnya lagi sebelum meninggalkan kami untuk membantu kerja gotong-royong.

Ketua Biro Tabung Kebajikan, Kesenian Dan Riadhah (BTKKR) menyatakan perasaan terharu di atas kerjasama yang telah diberikan. Beliau juga mengharapkan semangat kerjasama ini dapat berlangsung hingga ke masa-masa akan datang.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM