Tuesday, December 27, 2016

KENYATAAN YDP KPIPM BERSAMA BKKIMM (TRAGEDI 28 DISEMBER 2010)

Bismillahirrahmanirrahim.

          Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan yang telah mengurniakan segala nikmat yang tidak terhitung yang telah dikecapi oleh manusia. Juga selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, tanpa jerih perih baginda, kita tidak dapat menikmati nikmat iman dan Islam sehingga ke generasi hari ini.
Meneladani sejarah adalah satu perkara yang lazim bagi seseorang manusia lebih-lebih lagi bergelar seorang muslim yang berpegang teguh kepada agama. Islam mengajar kita agar mengambil iktibar daripada kisah-kisah yang berlaku kepada umat-umat terdahulu sepertimana yang banyak dikisahkan di dalam Al-Quran supaya ia menjadi pedoman sehingga ke hari kiamat. Memperingati sejarah bukanlah bertujuan untuk mengulangi kisah yang lama, akan tetapi menjadikan kita bersedia agar ‘tidak jatuh ke dalam lubang buat kali kedua.’

Allah SWT berfirman:
لَقَدْ كَانَ فِي قَصَصِهِمْ عِبْرَةٌ لِأُولِي الْأَلْبَابِ ۗ مَا كَانَ حَدِيثًا يُفْتَرَىٰ وَلَٰكِنْ تَصْدِيقَ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَتَفْصِيلَ كُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

“Demi sesungguhnya, kisah Nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang mempunyai akal fikiran. (Kisah Nabi-nabi yang terkandung dalam Al-Quran) bukanlah ia cerita-cerita yang diada-adakan, tetapi ia mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab ugama yang terdahulu daripadanya, dan ia sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman.”
(Surah Yusuf: 112)

Sepertimana juga kata salah seorang hukama':
"" من لا يعرفُ تاريخه لا يفهمُ حاضره ولا يبني مستقبله "

“Barangsiapa yang tidak mengenali sejarahnya, maka dia tidak faham akan kemajuannya, dan juga tidak membina masa depannya.”

          28 Disember 2010 merupakan peristiwa hitam yang terpahat di ingatan mahasiswa di Mesir. Peristiwa ini menjadi peristiwa yang penting apabila semua mahasiswa di Mesir bersolidariti menyatakan kebersamaan mereka bersama anak-anak Melaka di Mesir. Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir (BKKIMM) telah pun ditubuhkan 40 tahun yang lalu sejak 1976. Kesatuan ini komited menjaga kebajikan dan memberikan kemudahan dalam segenap aspek keperluan di Mesir demi memastikan kesatuan anak Melaka di Mesir terjaga. Bukan itu sahaja, kesatuan ini jugalah yang menjadi perantaraan untuk menyuarakan segala aduan anak Melaka kepada pihak berwajib lebih-lebih lagi kepada pihak kerajaan negeri Melaka.

          Akan tetapi, selama 40 tahun kesatuan ini berjasa, pada tanggal 28 Disember 2010, kerajaan negeri telah menarik pengiktirafan dan berhasrat menukar kesatuan ini kepada organisasi yang lain sedang dalam masa yang sama ia tidak dipersetujui dan tidak dibincang secara lumat akan keputusan yang drastik itu.

          Namun semenjak dari peristiwa tersebut, BKKIMM dilanda pelbagai bentuk cabaran dan ujian antaranya diberhentikan bantuan zakat, isu penempatan anak Melaka, tidak diberikan peluang agar mengadakan aktiviti di rumah Melaka dan pelbagai lagi diskriminasi yang dilakukan untuk menafikan kesatuan ini.

          Namun, semangat perjuangan anak-anak Melaka di kalangan kepimpinan dan ahlinya tidak pernah luntur. Sejak dari peristiwa itu, mereka berdikari, bersungguh-sungguh meneruskan survival kesatuan ini sehingga ia menjadi relevan sebagai satu-satunya kesatuan yang komited menjaga kebajikan anak Melaka di Mesir.

          Justeru, saya selaku Yang Dipertua KPIPM yang mewakili seluruh anak-anak Perak menyatakan kebersamaan dengan BKKIMM sepertimana usul yang disepakati di dalam Mesyuarat Agung Tahunan KPIPM kali ke-50 yang lalu iaitu:
“Bersama Mempertahankan Hak BKKIMM dan BKPJM bagi menyatakan solidariti mahasiswa.”

          Saya juga menyeru kepada seluruh mahasiswa di Mesir agar menunjukkan kebersamaan kita dengan memperingati peristiwa ini sebagai simbol keprihatinan dan solidariti kita di Mesir. Semoga dengan usaha ini dapat membuktikan kekuatan mahasiswa sebagai generasi muda ini akan terhasil sekiranya kita bersatu di atas suara kebenaran. Mari sama-sama kita doakan agar BKKIMM terus utuh di arena perjuangan mahasiswa.

Dari Perak pergi ke Melaka,
Singgah sebentar di Alor Gajah,
Bangun mahasiswa, sedarlah pemuda,
Hayati sejarah, kukuhkan wehdah,

Siiru ala barakatillah.
Khairul Naim Bin Abdul Razak
Yang Dipertua KPIPM 2016/2017
27 Disember 2016, Syarie’ Hafeez Badawi.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM