Saturday, April 9, 2016

PERANAN PEMUDA ISLAM MASA KINI - Diskusi Kitab Tahun Satu


KAHERAH, 4 April 2016- Biro Dakwah dan Tarbiah KPIPM di bawah Jabatan Fasilitator telah mengadakan program Diskusi Kitab “Ahadafuna Akhtar Qodoya Muslimin”. Program yang diadakan ini khusus untuk mahasiswa mahasiswi Tahun Satu. Ianya bertujuan untuk menjelaskan kepada mereka tentang peranan, tujuan dan matlamat berada dalam medan dakwah. Pembentangan tersebut telah disampaikan oleh Ustaz Mohd Fadzil bin Abdul Rahim merupakan mantan Ketua Biro Dakwah dan Tarbiah dan Setiausaha Agung KPIPM.

     Setiap daripada kita selaku individu muslim mempunyai peranan yang besar dalam menangani bahaya anasir dan musuh yang cuba merosakkan umat Islam pada hari ini. Selain daripada itu, kita juga berperanan mengembalikan semula kefarduan  Islam yang hilang.

     Antara kefarduan tersebut ialah undang-undang Islam telah ditukar dengan undang-undang ciptaan manusia. Tanah-tanah umat Islam juga telah dirampas  dan menjadi hak milik orang-orang kafir. Selain itu, wilayah dan khilafah islamiyyah perlu ditegakkan dan didirikan semula. Tambahan pula, penindasan umat Islam di seluruh dunia juga perlu dibela dan dipertahankan.

     Wasilah dan jalan bagi mencapai tujuan dan matlamat mengembalikan kegemilangan Islam itu terletak di bahu setiap individu muslim. Proses pembentukan diri, keluarga, masyarakat dan negara perlu sentiasa dititikberatkan oleh semua pihak. Perkara tersebut haruslah meliputi setiap aspek dalam kehidupan dari sudut pendidikan, undang-undang, ekonomi, politik dan sebagainya.

     Konklusinya, kita selaku mahasiswa Islam yang merupakan generasi yang bakal mentadbir dan memegang amanah tersebut hendaklah sentiasa bersedia ke arah tersebut. Mahasiswa perlu memahami dan memainkan peranan sebagai mahasiswa Islam.  Sebelum berakhir pengisi telah menegaskan berkaitan peranan pemuda Islam yang digariskan oleh penulis . Antara peranan yang disebut ialah “memahami Islam secara benar, beramal dengan ilmu, menjadi penggerak di medan dakwah dan menggabungkan diri bersama gerakan Islam.”

     Semoga program yang dijalankan ini mampu melahirkan mahasiswa yang berilmu dan beramal dalam menegakkan kembali Islam di muka bumi.“Kemantapan Tarbiah Wahana Transformasi Ummah’
BERILMU, BERAMAL, IKHLAS
"MEMURNIKAN PEMIKIRAN, MELESTARIKAN KESATUAN"

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM