Tuesday, February 16, 2016

DAURAH'16 | "KEMANTAPAN ILMUWAN TERAS NAHDHAH ISLAMIAH"


KAHERAH- Biro Pelajaran dan Ilmiah KPIPM sesi 2015/2016 dengan kerjasama Pejabat Atase Pendidikan Negeri Perak telah menganjurkan program ilmiah selama empat hari bermula dari 31 Januari sehingga 3 Februari 2016 di Dewan Syeikh Idris al-Marbawi, Baitul Ridzuan. Program yang  diberi nama Daurah Fashlus Syita’ KPIPM (DAURAH ’16) diadakan bagi menambah thaqafah dan ilmu pengetahuan agama dalam kalangan ahli KPIPM.

           Program yang bertemakan ‘Kemantapan Ilmuwan Teras Nahdhah Islamiah’ ini melibatkan seluruh ahli KPIPM selari dengan objektif yang digariskan pada program kali ini iaitu memperkasakan medium sebaran ilmu turathi dan kontemporari kepada ahli serta memaksimumkan suasana ilmu di samping mengeratkan ukhwah dalam kalangan ahli KPIPM.

           Program ini bermula selepas solat Subuh pada hari Ahad, 31 Januari 2016 seawal jam 6.30 pagi dengan Daurah Kitab Fiqh Mar’ah (Al-Ibanah wal Ifadhoh). Kitab ini dikupas oleh Ustaz Khairul Faris bin Abdul Aziz, Mahasiswa Tahun 4 Kuliah Bahasa Arab Universiti Al Azhar. Daurah kitab ini berlangsung selama 2 jam dan diselangi oleh alunan qasidah oleh sekumpulan ahli KPIPM.

           Selepas Isyak pada jam 7 malam, program diteruskan dengan talaqqi kitab tafsir al-Jalalain (Surah an-Nur) bersama Sheikh Ahmad Muhammad al-Syarnubi selama 2 jam. Program berjalan lancar seperti yang telah dirancang.

           Pada hari kedua bertarikh 1 Februari 2016, Daurah Fashlus Syita’ ini diteruskan dengan sambungan kupasan Kitab Fiqh Mar’ah (Al-Ibanah wal Ifadhoh) oleh Ustaz Khairul Faris bin Abdul Aziz selama 2 jam dan diselangi oleh alunan qasidah oleh sekumpulan ahli KPIPM.

          Pada sebelah petang, telah diadakan pertandingan bacaan kitab arab di Dewan Syeikh Idris Al Marbawi, Baitul Ridzuan bagi peserta akhawat dan Dewan Syeikh Sya’rawi, Baitul Rahman bagi peserta ikhwah. Penganjur program juga telah menetapkan bahawa setiap muzakarah berkelompok diwajibkan untuk menghantar seorang peserta. Pertandingan yang diadili oleh 2 orang juri akhawat dan 2 orang juri ikhwah ini disertai oleh 13 orang peserta akhawat dan 15 orang peserta ikhwah. Pertandingan ini dimulakan pada jam 1.30 petang dengan penerangan oleh Ahli Jawatankuasa pertandingan dan disusuli dengan undian nombor giliran serta tajuk pembentangan. Program ditangguhkan pada jam 3.15 petang bagi memberi ruang kepada peserta dan penonton untuk menunaikan solat Asar. Kemudian program bersambung pada jam 3.45 petang dan tamat pada jam 4.45 petang. Semua peserta yang bertanding telah mempamerkan kepetahan dan kefasihan dalam membaca kitab Arab dan menyampaikan hujah masing-masing. Program ini juga berjalan lancar seperti yang telah dirancang.

          Pada sebelah malam pula, tepat jam 7 malam selepas Isyak, program Daurah Fashlus Syita’ diteruskan dengan sambungan kupasan kitab tafsir al-Jalalain (Surah an-Nur) oleh Sheikh Ahmad Muhammad al-Syarnubi yang berlangsumg selama 2 jam. Kupasan kitab ini ditangguhkan pada lain hari yang akan ditetapkan kelak.

         Pada hari ketiga bertarikh 2 Februari 2016, Daurah Fashlus Syita’ ini diteruskan dengan sambungan kupasan Kitab Fiqh Mar’ah (Al-Ibanah wal Ifadhoh) oleh Ustaz Khairul Faris bin Abdul Aziz yang berlangsung selama 2 jam bermula pada jam 6.30 pagi sehingga jam 8.30 pagi. Daurah sekali lagi diserikan dengan alunan qasidah yang dialunkan oleh ahli KPIPM.

        Pada sebelah petang, telah diadakan pertandingan terjemah petikan Bahasa Arab  di Dewan Syeikh Idris Al Marbawi, Baitul Ridzuan bagi ikhwah dan akhawat yang berlangsung serentak. Pertandingan ini juga mewajibkan kepada setiap muzakarah berkelompok untuk menghantar seorang peserta. Pertandingan ini disertai oleh 8 orang peserta akhawat dan 11 orang peserta ikhwah.Pertandingan ini dimulakan pada jam 1.30 petang dengan penerangan peraturan pertandingan oleh AJK Pertandingan. Pertandingan yang  berlangsung selama 1 jam ini berjalan lancar seperti yang telah dirancang.

         Pada sesi malam, program Daurah Fashlus Syita’ diteruskan dengan diskusi kitab Thaqafah Daieyah oleh Ustaz Hussaini bin Mohamed Hussain, mahasiswa Tahun 2 Kuliah Usuluddin Universiti Al Azhar. Program ini berlangsung selama 2 jam bermula pada jam 7 malam sehingga 9 malam. Sambutan diskusi kitab ini amat memberangsangkan. Program ini berakhir dengan penyampaian cenderahati kepada pengisi oleh YDP KPIPM sesi 2015/2016, Ustaz Mohammad Ainuddin bin Mohd Ishak dan diiringi oleh  Pengarah Daurah Fashlus Syita’ iaitu  Ustaz Muhammad Syafiulsyafi bin Othaman.

       Pada hari terakhir bertarikh 3 Februari 2016, program diteruskan dengan kupasan Kitab Fiqh Mar’ah ( Al-Ibanah wal Ifadhoh) pada jam 6.30 pagi  oleh Ustaz Khairul Faris bin Abdul Aziz selama 2 jam dan diselangi oleh alunan qasidah yang merdu oleh ahli KPIPM. Program berakhir pada jam 8.40 malam dengan penyampaian cenderahati kepada pengisi oleh YDP KPIPM sesi 2015/2016, Ustaz Mohammad Ainuddin bin Mohd Ishak dan diiringi oleh Ustaz Muhammad Syafiulsyafi bin Othman selaku Pengarah Daurah Fashlus Syita’.

      Pada sesi malam selepas isyak telah berlangsungnya Forum Mahasiswa yang bertemakan “Ancaman Ideologi, Islam Penyelamat”. Dua orang pengisi telah dijemput khas untuk mengupas topik hangat ini. Pengisi pertama ialah Ustaz Muhammad Daud bin Ashaari iaitu Mahasiswa Tahun 3 kuliah Usuluddin Syu’bah Dakwah di Universiti Al Azhar dan pengisi kedua ialah Dr Hazrie Hayat bin Sofaruddin, Mahasiswa Tahun 6 kuliah Perubatan di Universiti Kaherah. Forum ini dikendalikan oleh Muhammad ‘Arif bin Yaaziz , Timbalan Yang Dipertua KPIPM sesi 2015/2016 selaku moderator. Forum ini berlangsung selama 2 jam dan diakhiri dengan penyampaian cenderahati kepada para pengisi oleh YDP KPIPM sesi 2015/2016, Ustaz Mohammad Ainuddin bin Mohd Ishak diiringi oleh Pengarah Program Daurah Fashlus Syita’, Ustaz Muhammad Syafiulsyafi bin Othaman. 

      Program diteruskan dengan penyampaian hadiah kepada para pemenang Pertandingan Baca Kitab Arab dan Pertandingan Terjemahan Petikan Bahasa Arab. Bagi pemenang ikhwah, hadiah disampaikan oleh YDP KPIPM sesi 2015/2016, Ustaz Mohammad Ainuddin bin Mohd Ishak diiringi oleh Pengarah Program Daurah Fashlus Syita’, Ustaz Muhammad Syafiulsyafi bin Othaman. Manakala bagi pemenang akhawat, hadiah disampaikan oleh Ketua HEWI KPIPM sesi 2015/2016, Ustazah Syariza binti Ayob. 

      Akhir kalam, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana Daurah Fashlus Syita’ pada tahun ini berjalan lancar dan mencapai objektif yang diketengahkan. Pelbagai input-input menarik dan berguna  yang dapat diterapkan dalam kehidupan  setiap ahli-ahli KPIPM .Terima kasih kepada pihak yang terlibat bagi menjayakan program Daurah Fashlus Syita’ dan berharap agar program sebegini akan dianjurkan pada masa akan datang.BERILMU, BERAMAL, IKHLAS
"MEMURNIKAN PEMIKIRAN, MELESTARIKAN KESATUAN"

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM