Wednesday, July 9, 2014

TAFAQQUH AN-NISA : Erti Sebenar Iman dan Amal Soleh

KAHERAH, 02 JULAI 2014 - Kelas Tafaqquh An-nisa' Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir sesi 2014 dibawah seliaan Biro Pelajaran dan Ilmiah Hewi diteruskan lagi pada minggu ke- 2 selepas peperiksaan fasa 2. Kali menampilkan Setiausaha Hewi, Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir 2014, Ustazah Fatimah binti Azizuddin membentangkan kitab bertajuk " Al-Iman wal-amal as-soleh " karangan Ustaz Wajdi Ghanim.

Antara isi kandungan kitab ini adalah :

·         Rukun iman terbahagi kepada tiga :

1. Yakin di dalam hati
2. Mengakui dengan lisan ( lidah ) iaitu " Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah "
3. Dibuktikan dengan amalan zahir.

Iman tidak cukup pada kata-kata, bahkkan memerlukan kepada amalan zahir dan dilengkapkan keimanan itu dengan beriman kepada malaikat, kitab-kitab samawi dan rasul-rasul, mendirikan solat ketika mendengar seruan . Nabi Muhammad saw pernah bersabda : ketika ditanya : Apakah amalan ,yang paling afdhal ? Nabi bersabda : Beriman dengan Allah dan Rasul-Nya.


·         Syarat amalan soleh :

1. Amalan tersebut mestilah selari dengan al-Quran dan as-Sunnah
2. Amalan tersebut mestilah dilakukan semata-mata ikhlas kerana Allah Taala, bukan kerana riya', ujub,dan sebagainya.


       Dapatlah disimpulkan bahawa iman dan amal soleh tidak boleh dipisahkan dan mempunyai terikatan yang kuat. Mana mungkin kita dapat melakukan amalan soleh tanpa ada iman di dalam hati dan mana mungkin seseorang tanpa iman dapat melakukan amaln-amalan kebaikan. Semoga mahasiswi Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir dalam mengambil pengajaran daripada kitab yang telah dibentangkan.

BERILMU, BERAMAL, IKHLAS
MEMURNIKAN PEMIKIRAN, MELESTARIKAN KESATUAN
KEUNGGULAN SYAKHSIAH TUNJANG WAHDAH

Satu Fikrah | Satu Amal

Disediakan oleh :
Timbalan Setiausaha,
Biro Pelajaran dan Ilmiah KPIPM sesi 2014.


No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM